A Tiszántúlon a gáz után a villanyt is Lőrincünk cége hozza

A Tiszántúlon a gáz után a villanyt is Lőrincünk cége hozza

A Mészáros Lőrinc cégbirodalmához tartozó Opus Energy Kft. megvásárolta az E.ON Hungária Zrt.-től a az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) százszázalékos részvénycsomagját – írja a Népszava. Szakértők szerint az üzlet százmilliárdos nagyságrendű.

A Titász Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, 18,7 ezer négyzetkilométeren üzemeltet 25,4 ezer kilométer villamosenergia-hálózatot. Rendszerük közel 400 településen több mint 760 ezer háztartás és üzleti vevő ellátását teszi lehetővé – teszi hozzá a lap.

Emlékeztetnek, uniós előírások alapján az energiakereskedelem az E.ON Hungária egyik országos hatáskörű cégéhez kellett, hogy kerüljön, a kereskedők által a hálózat üzemeltetőjének (jelen esetben a Titásznak) fizetendő szállítási tarifát az állam határozza meg, melyet a lakosság úgynevezett rendszerhasználati díjon keresztül fizet meg. A Titász éves bevétele 50, profitja 6 milliárd forint.

A héten került nyilvánosságra, a Mészáros-féle Opus a gázhálózatot üzemeltető Tigázt is bekebelezte.

A GVH rábólintott, Mészáros Lőrinc cége, az Opus megveheti a Tigázt

A napi.hu írta meg, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem talált kivetnivalót Mészáros Lőrinc cégének újabb nagybevásárlásában, így a GVH szerint az Opus Global Nyrt. már hivatalosan sem korlátozza az energiaszektroban a versenyt azáltal, hogy megvette a Tigáz egészét. A GVH honlapján közzétett döntés szerint "vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn".