Sok halottja és több tucat sebesültje van szerte Ukrajnában az eddigi leghevesebb légitámadásnak

Sok halottja és több tucat sebesültje van szerte Ukrajnában az eddigi leghevesebb légitámadásnak

Hosszú idő óta ez volt a legsúlyosabb légitámadás az orosz-ukrán háborúban. Ezúttal 122 rakétát lőttek ki.

Sok halottja és sebesültje van szerte Ukrajnában a péntekre virradóra végrehajtott, hosszú idő óta a legsúlyosabb orosz légicsapássorozatnak - számol be az MTI.

A helyi hatóságok korábbi összesítése szerint legkevesebb 10 ember vesztette életét olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Lviv és Harkiv; a sebesültek száma pedig több tucatra tehető.

A legfrissebb, de még nem végleges adataik alapján 16 civil halt meg, és a sebesültek száma megközelíti a százat.

Emellett négy régió áram nélkül maradt a támadások nyomán.

Az ukrán hadsereg közlése szerint az oroszok által indított 122 rakétából 87-et, a 36 iráni gyártmányú drónból pedig 27-et semmisítettek meg.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője azt mondta:

"Hosszú ideje nem láttunk ennyi vöröset a képernyőnkön".

Közölte, az orosz erők először öngyilkos drónok hullámát indították, majd rakéták következtek. A légierő szerint ez volt a leghevesebb támadás 2022 novembere óta, amikor a Putyin vezette Oroszország 96 rakétát lőtt ki Ukrajnára egy nap alatt. Az idei "rekordot" március 9. tartja 81 rakétával.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy fogalmazott, hogy "Oroszország csaknem minden fegyvertípust bevetett, amellyel rendelkezik", a tengeralattjáróról indítható Kalibr rakétát kivéve.

Az orosz légierő mintegy 110 rakétát lőtt ki az Ukrajna elleni egyik legnagyobb légitámadásában - közölte először Zelenszkij.

(Címlapkép: Videófelvételről készített képen tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén egy orosz légitámadás következtében megsemmisült épületnél Kijevben 2023. december 29-én. MTI/AP/Vészhelyzetek ukrán állami szolgálata)