Több mint 8 millió forintért vett festményeket Orbán Ráhel és férje, természetesen saját erőből

A miniszterelnök legidősebb lánya, Orbán Ráhel és férje Tiborcz István egy budapesti aukción tapsolt el több mint 8 milliót festményekre.

A Magyar Narancs információi szerint a budapesti Marriott Hotelben tartott aukciót október 12-én a Kieselbach Galéria. Itt képviseltette magát Orbán Ráhel és férje Tiborcz István is. Nem csupán nézelődtek, a licitekbe is beszálltak. Nem is akármekkora összeggel. A lap információi szerint 400 ezer forintért szerezték meg Háry Gyula Velence című művét, Hincz Gyula Kompozíció című, 5 milliós kikiáltási árról induló munkáját végül 6,5 millióért tudták behúzni. Az Origó úgy tudja, hogy a Galériánál a leütési áron felül 20% közvetítői jutalékot is fizetnie kell az árverési vevőnek, vagyis Ráhelék összesen 8 280 000 forintot fizettek a festményekért.

A valóságtól távol

Nincs igazából azzal semmi gond, ha valaki rajong a művészetekért és festményeket vásárolgat magának. Sokan megteszik ezt itthon is. De valljuk be, kevés olyan huszonéves ifjú pár akad Magyarországon, akiknek jut nyolc milliója néhány festményre. Az átlag magyar fiatalok a legtöbb esetben csak álmodnak ennyi pénzről, ha össze is tudnának gyűjteni pár milliót, abból nem festményeket vennének, hanem egy kis lakás kezdő részletét fizetnék be, hogy végre ne kelljen albérletre költeni, vagy el tudjanak költözni a szülőktől.

A miniszterelnök lányától elvárható lenne, hogy egy olyan országban, ahol közel négymillió ember él szegénységben kicsit hanyagolják a fényűzést. De a jelek szerint ez eszükbe sem jutott még. Ők egy burokban élnek és láthatóan fogalmuk sincsen arról, mi zajlik a luxus boltok kirakatán túl. Az a legnagyobb baj, hogy nem is érzékelik mi azzal a probléma, amit csinálnak. Naponta bizonyítják, hogy totálisan elszakadtak a valóságtól.

Orbán Ráhel az őket ért kritikákra még tavaly decemberben válaszolt a Facebook-oldalán:

Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük.

Tiborcz a sikeres vállalkozó

Tiborcz István csillaga 2010-es kormányváltás után a megújult politikai környezetben kezdett el felívelni. Az ifjú Titán cégei 2009-ben még csupán szerény 8,4 millió forintos eredményt tudtak felmutatni. 2010-ben azonban már 686 millió, 2011-re 2,76 milliárd, míg 2012-re 3 milliárd forintnál is több éves nettó árbevételt értek el. Tiborcz 2014-ben bevásárolta magát az Elios Zrt-be, ezután pedig cégével Pécstől, Zalaegerszegen át Jászberényig szinte mindenhol tarolt a közvilágítás korszerűsítésére kiírt közbeszerzési pályázatokon. A Magyar Narancs számításai szerint a beruházások összértéke elérte a 4,1 milliárd forintot. Az Elios számos alkalommal verseny nélkül nyert, a szakértői vélemények szerint pedig ajánlataik erősen túlárazottak voltak.

A fiatal vállalakozó nyomulása tavasszal már a Fidesz berkein belül is kiverte a biztosítékot. Néhány pályázatukat el is kaszálta a Lázár János vezette Miniszterelnökség. Végül áprilisban a kormány szócsövének számító Napi Gazdaságban jelentették be, hogy a média által a családot ért folyamatos támadások miatt, Tiborcz István eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet. Ez a kényszerű eladás a jelek szerint azonban nem döntötte romokba az ifjú pár anyagi helyzetét, egyelőre még jut pénz a napi betevőre, időnként kicsit többre is…