Több százmilliós hűtlen kezelés sem érdekli a nyomozó hatóságokat

Úgy tűnik, Magyarországon nem bűncselekmény eladni egy köztulajdont, majd rá két hónapra hatszoros áron továbbadni.

A piaci ár töredékéért adták el 2005-ben a MÁV két, szolnoki ingatlanát, amelyeket aztán két hónappal később hatszoros áron adtak el egy multicégnek. Ügyes, mondhatnánk erre, meg azt is, hogy amúgy masszív hűtlen kezelés. Kár, hogy ezt csak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) gondolta így, a bűnüldöző szervek már nem.

A MÁV két, szolnoki ingatlanjáért a Tesco éveken keresztül tárgyalt a közlekedési társasággal, sikertelenül. A MÁV végül a két ingatlant 2004 decemberében és 2005 januárjában a piaci érték töredékéért, 35,6 millió forintért adta el az egykori MSZMP-s, majd MSZP-s Hámori Csaba résztulajdonában álló Balo Kft.-nek., amely a két ingatlant egyesítve továbbértékesítette egy hónappal később a Tesco projektcégének 167 millió forintért, amely már 221,4 millió forintért adta el a Tesconak a két, vagyis immáron csak egy ingatlant. Magyarul: az ingatlan értéke pár hét alatt több mint hatszorosára növekedett.

Feljelentést tett a Jobbik

Mint ismert, a Jobbik a legfőbb ügyészhez fordult, azt tudakolva, miért nem jutottak el a vádemelésig azok a mintegy ötvenmilliárd forint összértékű ügyek, amelyekben egy kormányszerv, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) tett feljelentést. Ezekről az ügyekről lapunk folyamatosan beszámol, feltárva a korrupciós ügyeket, és azok eltusolását. Így adtunk hírt, hogyan kótyavetyéltek el egy félmilliárdos szállót Nyíregyházán, és hogyan is maradhatott nagy üzlet a madárinfuenza-vakcina gyártás

35,6 = 221,4 millió

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a MÁV új menedzsmentjével együttműködve 2012 áprilisában tett büntetőfeljelentést hűtlen kezelés gyanújával, ám a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya 2015. júliusában hozott határozatában nem állapított meg bűncselekményt. Indoklásuk szerint nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény, mivel - most kapaszkodjanak bele a peronkerítésbe, kalauzba -

"a MÁV Zrt.-től beszerzett válasz alapján a MÁV Zrt. könyv szerinti érték feletti áron értékesítette az ingatlanokat, így vagyoni hátrány nem keletkezett".

Képzelje el kedves olvasónk, hogy ha Önt megvádolják azzal, hogy megette a csoki felét a boltban, a maradékot pedig visszatette, Ön ellen mégsem indul vizsgálat, mert azt mondja a biztonsági őrnek, hogy valójában az a csoki amúgy is csak az ára felét érte. És ezt mindenki el is hiszi Önnek.

Természetesen a Kehi nem is hagyta annyiban, hivatalos panasszal élt, indoklásuk szerint az ingatlanok esetén nem azok könyv szerinti értékét (azokat ugyanis simán le tudja nyomni a MÁV saját hatáskörében, csak egy jól megkent ember kell hozzá), hanem azok piaci értékét vette számításba, vagyis azt, hogy azokat milyen vételáron lehet ténylegesen értékesíteni.
 
Sőt, a nyomozó hatóság azt sem vette figyelembe, hogy a MÁV nem annak adta el az ingatlanokat, aki többet kínált értük, ez pedig a hűtlen kezelés klasszikus esete.

A Kehi panaszában eljáró VIII. kerületi ügyészség tavaly szeptemberi határozatában viszont szintén nem állapított vagyoni hátrányt, vagyis hűtlen kezelést, ugyanis az értékesítést megelőzően a MÁV értékbecslést végzett, majd az ingatlanokat ehhez közeli áron, árverés útján értékesítette.

Igen ám, de nem mindegy, hogyan. A Kehi vizsgálata szerint ugyanis az egyik MÁV-ingatlan esetében az árverés csupán formális volt, ráadásul többszörösen megsértették az árverési szabályokat. Például a kiírástól számítva az engedélyezettnél hamarabb bonyolították le az árverést, továbbá annak biztosítékaként szabályellenesen magas összeget adtak meg. A másik ingatlan esetében pedig az volt szabálytalan, hogy nem írtak ki rá pályázatot vagy árverést.

A hivatal gyanúja szerint a megvalósult szabálytalanságok által a MÁV képviseletében eljáró személyek kötelezettségüket vétkes módon megsértették, a vevő részéről eljáró személyek pedig közreműködtek a cselekmény elkövetésében. A hivatal szerint ezért megalapozottan feltételezhető, hogy a Tesco vásárlási szándéka miatt a MÁV és a közvetítő cég, vagyis az egykori, MSZP-közeli Balo Kft. részéről eljáró személyek ismerték az ingatlanok valós piaci értékét.

Összefoglalva: a nyomozó hatóságoknak egyáltalán nem szúrt szemet a könyv szerinti érték és a piaci ár közötti hatszoros árkülönbség. Azt sem tudni, hogy a MÁV korábbi menedzsentje által végzett értékbecslést ki végezte, azért ki felelt a társaságon belül.

A Balo Kft. neve nem ismeretlen a MÁV kapcsán. A Kehi szerint mintegy 580 milliós kár érhette a MÁV-ot a kormányzatinegyed-beruházás kapcsán, amikor a projekt miatt kiköltöztették karbantartói bázist a Nyugati mellől. A vasúttársaság közbeszerzést írt ki a terület fejlesztésére, ám a Kehi szerint azt kifejezetten a Balo Kft.-re írták ki. A szerződést 2008 nyarán meg is kötötték mintegy 1,2 milliárd forint értékben, ám a cég tényleges tevékenységet nem végzett, a szerződések tehát jó erkölcsbe ütköztek és semmisek voltak.