"Nem azért, mert baja van, de megsemmisítésre viszik el a bort" - hangfelvétel a Tokaji borok eltüntetéséről

"Nem azért, mert baja van, de megsemmisítésre viszik el a bort" - hangfelvétel a Tokaji borok eltüntetéséről

Hangfelvétel arról, hogy a Tokaji boroknak meg kell semmisülnie. 

Ahogy arról beszámoltunk, információink szerint az állami tulajdonú Grand Tokaj szegi pincéjében nagy üzemben, szervezetten, ugyanakkor a nyilvánosság kizárásával semmisítik meg mindenfajta válogatás nélkül a Tokaji borokat. Most egy újabb erre utaló hangfelvételt mutatunk be.

Az már ismert, 

az IBC tartályokba összeöntött borokat elszállítják, és végül szélvédőmosó folyadék készül azokból

egy másik cégnél.

Állami borászat semmisíti meg a Tokaji borokat - exkluzív felvételek

Az Alfahír és az N1TV szerkesztőségébe került egy titokban készült videófelvétel és több fotó is arról, hogy az állami tulajdonú Grand Tokaj szegi pincéjében védett, hungarikumnak számító Tokaji borokat öntenek ki a palackokból, majd semmisítenek meg. Exkluzív videó a készletmegsemmisítésről A felvételen látszik, hogy a munka jól szervezett, és nagy üzemben zajlik, s palackok ezrei végzik konténerekben.

Jellemző a pusztításra, hogy a hungarikumnak számító tételek mellett minden elérhető, 2014 előtti címkézésű palackkal így végeznek - s nemcsak az 5 kilométer hosszú szegi pince milliós számú készlete tűnik el fokozatosan, de az elmúlt hetekben, hónapokban a kereskedelmi üzletek polcairól is visszahívták a borokat. 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/NAJN3-duJ1Q.jpg?itok=eQUfVeKv","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=NAJN3-duJ1Q&feature=emb_title","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Így néz ki a munka a pincében

Ez viszont már szemet szúrt másoknak is. 

Szerkesztőségünk birtokába jutott egy felvétel, amelyen egy cég képviseletében arról érdeklődnek telefonon a Grand Tokajnál, mi lesz a különböző boltokból visszahívott sok ezer palack Tokaji bor sorsa, ugyanis ők szívesen felvásárolnák a kiöntésre szánt készletet cefrének. A Grand Tokaj részéről azonban elutasító válasz érkezik. A Tokaji boroknak nincs baja, de a cél mégis a megsemmisítés.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/Lu54_AgRZAs.jpg?itok=o3jgbvph","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=Lu54_AgRZAs&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Beszélgetés a Tokaji borok sorsáról

A Grand Tokaj munkatársa szerint nem járható az az út, hogy felvásárolják a borokat, még abban az esetben sem, ha így bevételtől esik el az állami vállalat. 

"Megsemmisítésre viszik el, nem azért, mert baja van, de megsemmisítésre viszik el a bort"

- jön a közlés.

Ez az álláspont többszöri kérdésre sem változik meg, és végül határozott igennel felel arra a kérdésre is a munkatárs, hogy a visszahívott palackok sorsa a végső megsemmisítés. 

"Igen, hát..., mindenesetre lehetne valami hasznosat csinálni még belőlük, de hát sajnos nem tud senki"

- fogalmazott a munkatárs.

Elismerte azt is, hogy a borok nem mehetnek másfele,

"mert hogy oda kell vinni, ahova kell."

A miértekre viszont még mindig nincs válasz. Az állami cég továbbra sem felel a kérdésekre.

Egyébként tegnap a Jobbik két politikusa, Magyar Zoltán és Bíró László Polt Péter legfőbb ügyésznél és az Állami Számvevőszéknél is bejelentést tett az ügyben. Előbbi országgyűlési képviselőként személyes bejárást is kért az állami vállalat szegi telephelyére - még nem válaszoltak a megkeresésre.