Tőkés László vigasztalhatatlanul megsértődött Orbánékra

A Máért a legfontosabb határon túli szervezeteket, magyar pártokat tömöríti, és a kormány hívja össze. A december 3-i ülést a Várkert Bazárban tartották, ahol a miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány Szlovákiához hasonlóan az Európai Unió bíróságához fordul a menekültkvóta miatt.

Tőkés László közvetlenül Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke után szólalhatott volna fel.

Ő azonban csak annyit mondott, neki azt tanácsolták, spóroljon a szóval, nem jut mindenkire elég idő, így nem fogja megtartani a beszédét. Ezután kinyomta a mikrofonját.

A Népszabadság forrásai szerint a levezető elnök, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságát vezető fideszes Potápi Árpád hiába kérlelte Tőkést, nem volt hajlandó megtartani a beszédét.

A Népszabadságnak névtelenül nyilatkozó résztvevők szerint ekkor még

a teremben tartózkodott Orbán Viktor miniszterelnök, aki kínos helyzetbe került és kényszeredetten nevetgélt. Többen úgy emlékeznek, Tőkés a szünet után ott is hagyta a rendezvényt.

Az egyik ellenzéki párt politikusa azt mondta, mivel Orbán hosszan beszélt, de Kelemen is túllépte pár perccel az időkeretét, a résztvevők attól tartottak, hogy kicsúsznak az időből, ezért jelezték a szónokoknak, hogy időzavarban vannak – számolt be a Népszabadság.

A lap ugyanakkor azt is tudni véli, hogy egyes résztvevők között a folyóson az terjedt, Tőkés azért is sértődött meg, mert az elmúlt években Orbán inkább az RMDSZ oldalára állt, a többi erdélyi szervezet – így a Tőkés által képviselt Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – már nem jut akkora támogatáshoz, mint pár évig a Fidesz 2010-es kormányra jutása után.