Tömött sorokban

Júliusban felfogtuk, itt bizony a limes átszakadt: a modern kori népvándorlás brutális méreteket öltött.

Véget ért az első félév, de már egyértelmű volt, az év központi témája a bevándorlás lesz. Az élet minden területét áthatja, a vacsoraasztalnál, fodrásznál, a kocsmában, parlamentben, szerkesztőségek mélyén - mindenki erről beszélt. Mi pedig lassan eljutottunk oda, hogy ha meghallottuk a szót, "bevándorló", "menekült", sírva rontottunk be a mellékhelyiségbe, hogy magunkba roskadjunk. Akit érdekelnek a korábbi hónapok: januárfebruármárciusáprilismájusjúnius

Csaknem negyedmillióan írták alá a férfiak 40 év utáni nyugdíjáért indított petíciót, ráadásul július 4-én a Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntését, így a férfiak kedvezményes nyugdíjának érdekében igenis tartható népszavazás. Romokban a magyar húsipar, nem jogerősen nyert a Heineken a Csíki sör ellen indított perben, elmarad a Hegyalja Fesztivál, július 5-én pedig kiderült, milyen az, amikor egy DK-s képviselő buzizik. Július 2-án elpusztult Overdose, a tetejébe pedig kiderült, hogy Kádár alatt minden jobb volt. 
 
Bajban volt viszont Novák Előd, akire egy KDNP közlemény támadt, olajozottan működik együtt a rendőrség a Pride felvonulással, amely ellen a Jobbik is tiltakozott, és megismertük egy homoszexuális férfi véleményét a vonulásról. Megpróbálták összeugrasztani a HVIM-et a Betyárokkal, kiderült, hogy mi az a kérdés, amit egy köztévés nem tehet fel, valamint aggódhattunk, hogy most akkor szakad-e a Jobbik, vagy sem (nem). Nem volt elég a szkenner Kubatovéknak, a Fradi sasból pulykát, vagy csirkét (mindegy is) csináltak. Tombolt a Simicska - Fidesz háború, a Közbeszerzési Döntőbizottság három évre kizárta a Közgépet minden közbeszerzési eljárásból (ezt majd decemberben követi a hír: a cég első fokon pert nyert a Közbeszerzési Hatóság ellen).
 
Véget ért a Vida Ildikó körüli bizonytalanság. Mi magunk is hétről-hétre szállítottuk a hírt: lemond, lemondott, le fog mondani, talán lemond, most biztos lemond, stb. típusú híreket. Erre aztán kiderül július 20-án, hogy már két hónapja lemondott. Bár túlzás lenne állítani, hogy egy egész ország rágta tövig a körmét a NAV elnökének munkaviszonya miatt, azért az Orbán-Simicska háború jelentős fejezete volt ez.

Megtudtuk, hogy megbukott a Jobbik transzatlanti nyitása, a Metrowagonmash újítja fel a 3-as metró szerelvényeit, valamint Dániel Pétertől, hogy Orbán chipeket ültet belénk, s "újratemették" "Petőfit" - és hogy miért ez a sok idézőjel? Hát ezért

Július 19-én döbbenetes ítélet született a bajtársiasság napján történt rendőri túlkapás miatt indult kártérítési perben, az USA továbbra is Közép-Európában turnéztatja a katonai egységeit, valódi kártérítést követelnek a Quaestor-botrány kárvallottjai, az év folyamán elszabadultak az albérlet árak, és a hónap végén megismerkedhettünk Diczkó Lászlóval, a világ egyik legjobb chili szósz készítőjével, és tapasztaltuk, hogy autóban ülve, üresen, magában fogyasztva a chili bizony embert próbáló feladat.

Tömött sorokban

Tüntettek Debrecenben a menekülttábor ellen, miután egy héttel korábban "menekültek" egy része kitört a Sámson úti intézményből és törni zúzni kezdett. A hír pikantériáját az adta, hogy három nappal korábban, július 2-án kiderült, bővíteni kell a menekülttáborokat. Ásotthalom segítségért kiáltott - és Önök segítettek, már júliusban is arról beszéltek a szakszolgálatok, hogy a bevándorlók közé vegyíti a terroristáit az Iszlám Állam, persze ezt akkor a liberális kánon hangzavarában alig-alig lehet hallani (Párizs után pedig már kicsit más világot élünk). 
 
Július 6-án interjút készítettünk Fadival, egy szír ortodox kereszténnyel, 10-én százak tüntettek a bevándorlás ellen a Keleti pályaudvarnál (meg néhányan mellette), rá négy napra viszont a MigSzol szeretgette meg a migránsokat, és a korábbi "nagy" jelzőt, lecserélhettük a "brutálisra", már ami a bevándorlást illeti. Megkezdődött az ideiglenes határzár felépítése, majd kiderült, hogyan is fog kinézni,  sajátos médiaháborúba bonyolódtunk a Délmagyarral, ráadásul a kormány egy újabb bornírt plakátkampánnyal büntette a társadalmat, miközben az is kiderült, hogyan irányítják hazánk felé a migránsokat. Harmati Andris cikkéből pedig az is kiderült, hogyan is lehetne véget vetni az egész bohózatnak. A hónap során több mint 38 ezer bevándorló érkezett az országba, immáron minden nap több mint ezren lépték át az országot.
 
Tovább tombol és rombol az Iszlám Állam, Kárpátalján pedig nagy balhé volt: a több napig tartó konfliktusban a Jobboldali Szektor szélsőséges soviniszta szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök kezdtek magánháborúba, Görögországot kifosztják a hitelezői.
 
Kiváló fotósunk, Béli Balázs gyakorlatilag az egész hónapot végigkattintgatta: képei segítségével láttuk, hogyan nézett ki a (Közel-)Keleti pályaudvar, vagy épp hogyan özönlenek a bevándorlók az országba.
 
Így telt el hát a forró július, hogy átadja a helyét a nem kevésbé unalmas augusztusnak.