Wellness-városvezetés Törökbálinton: a fideszes polgármester urizáló testületi ülése egy luxusszállóban

Wellness-városvezetés Törökbálinton: a fideszes polgármester urizáló testületi ülése egy luxusszállóban

Szabályellenes önkormányzati döntéshozatal.

Elek Sándor, Törökbálint fideszes polgármestere meglehetősen rendhagyó módon irányítja a rábízott várost. Nem pusztán arról van szó, hogy a testületben a kormánypárt kényelmes többséggel rendelkezik, ezért nagyjából olyan döntéseket hoz, amilyenekhez csak kedve van, hiszen az a választói akarat megnyilvánulásának eredménye. Itt inkább azok a szokatlan jogkörök vetnek föl komoly aggodalmakat, melyekkel a városvezető nem csak élhet, de vissza is élhet.

Ezekre kiváló példa egy 2018. november 30-án tartott önkormányzati ülés, melyre

egy balatoni wellness-szállodában került sor, és amin három ellenzéki és egy fideszes képviselő nem tudott részt venni.

A hatalomgyakorlás e meglehetősen érdekes módjáról az Alfahír megkérdezte az egyik kihagyott képviselőt, Szőke Pétert, aki a Tükörhegyi Közéleti Egyesület színeiben foglal helyet a törökbálinti önkormányzatban.

Tőle tudtuk meg, hogy a polgármester minden évben szervez egy pár napos, informális, csapatépítő jellegű összejövetelt a testület tagjainak az ominózus szállodában. Szőke Péter maga is részt vett a találkozók némelyikén, ám elmondása szerint hamar rájött, hogy ezek nem segítik a testületi együttműködést, ezért idővel már nem jelent meg ezeken az alkalmakon.

Kifejtette, hogy a törökbálinti politikusok ezeken az összejöveteleken a költségvetéstől kezdve, az intézményrendszer működésén át mindenről diskurálnak, ám hivatalos döntésre eddig itt még nem akadt példa.

"Nem elég, hogy ez az eljárás a képviselői megjelenés lehetőségét is nagy mértékben korlátozza, de a nyilvánosság részvételi lehetőségét is erősen rontja"

- adott hangot aggodalmainak Szőke Péter, és hozzátette: a jogállamiság fölött őrködő intézmények - például az Alkotmánybíróság és a Kúria - sem helyeslik a településen kívül tartott testületi ülések gyakorlatát; akkor sem ha zárt ülésről van szó, amilyen ez is volt.

A városatya szerint, bár az önkormányzati működési szabályzat lehetőséget ad a polgármesternek arra, hogy szóban, telefonon vagy e-mailben hívjon össze rendkívüli ülést,

sem ő, sem másik három képviselőtársa - dr. Albert Gábor (független), Csuka Attila (Bálinti Polgári Közéleti Egyesület), Gyarmati Mihály (Fidesz), - nem kapott értesítést, és akkor sem tudtak volna részt venni rajta, ha szólnak nekik, hiszen több száz kilométerre tartózkodtak a helyszínétől.

A képviselő azt is elmondta, hogy ugyan készült jegyzőkönyv az ülésről, ám a képviselők számára fenntartott Törökbálinti Testületi adatTárba csak jóval később, 2019. január 25-én került föl az eseményről szóló meghívó, mit ad Isten,

épp a Pest Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárásának megindulásával egyidőben.

A törvényességi ellenőrzés egyébként rámutatott az ellentmondásokra és a helytelen joggyakorlatra, a Kormányhivatal szerint pedig az önkormányzat nem alakíthat ki olyan gyakorlatot, amely sérti a képviselők jogegyenlőségét, vagy kizárja a képviselőket a testületi munkából. Ezen túl azonban konkrét következménye nem lett a dolognak. Szőke erről a következőket mondta portálunknak:

"A Kormányhivatalnál is látják, hogy baj van az önkormányzat háza táján, de nekem négyszemközt azt mondták, hogy választási évben nem szeretnek rámászni a polgármesterekre, így sok mindenre nem számítunk."

Hozzátette: annak ellenére, hogy a Kormányhivatal valószínűleg a jegyző körmére nézett az ügyben, hiszen papíron ő a törvényesség őre, a testületnek még senki sem mutatott hivatalos állásfoglalást az üggyel kapcsolatban.

A képviselő szerint az egész történet jól mutatja, mennyire kezd elszaladni a ló Elek Sándorral, aki már a helyi szintű jogalkotás kereteit is csak amolyan formaságként kezeli, amit nem kötelező betartania. Szőke Péter úgy véli, hogy a végeredmény szempontjából hiába nem lett volna lényeges, hogy a kihagyott városatyák jelen voltak-e vagy sem, elvi és erkölcsi kérdés, hogy a törökbálinti önkormányzat szabályosan és törvényesen működjön.

Ezért kellett fű alatt dönteni?

A zárt ülésen egyébként a városgondnokság vezetőjének a mandátumát hosszabbították meg a jelenlévő politikusok, aki egyes vélemények szerint nem szolgált rá a bizalomra.

Erdélyi-Sándor Áron, a Jobbik törökbálinti elnöke szerint például a szervezet működése egyáltalán nem ad okot az elégedettségre:

"A panaszokra vagy nagyon lassan, vagy egyáltalán nem reagálnak, elérni pedig szinte lehetetlen őket, a nyilvános bejelentőoldalukon sorjáznak az évek óta megoldatlan problémák"

- fogalmazott megkeresésünkre az ellenzéki párt helyi vezetője, aki szerint nem lehet véletlen, hogy épp egy ilyen kényes kérdésben nem mertek a törökbálinti nyilvánosság előtt határozni a testület tagjai.

Erdélyi-Sándor hangsúlyozta, hogy a törökbálinti fideszes városvezetés is csupán látványberuházásokra pazarolja a forrásokat, miközben a szükséges karbantartások és fejlesztések rendre elmaradnak és az új városházát is csak jelentős hitelből tudta felépíteni a város.

"Ezek ellenére Elek Sándornak láthatóan nem okoz különösebb problémát, hogy törvénytelen, kihelyezett wellness-ülést tartson. Törökbálinton eddig nem volt szokás az ilyesfajta urizálás, de ez nem is maradhat következmények nélkül"

- hangsúlyozta a helyi Jobbik elnöke, aki szerint nem szabad, hogy a Pest megyei településen is meghonosodjon a Fidesz országos politikában megfigyelhető, gátlástalan hozzáállása.

Épülőfélben a kiskirályság

Ugyanakkor szerinte ennek jelei már kezdenek mutatkozni a helyi politikai életben, ugyanis

a fideszes többség idén januárban hozott döntést arról, hogy a városi újságban csak a kormánypárti politikusok szerepelhetnek, a többi közéleti szereplőről egy szó sem eshet.

De ő és Szőke Péter arra is felhívták a figyelmünket, hogy a város első embere szeret legalább olyan nagy lábon élni, mint a NER meghatározó figurái: a városvezető házát ugyanis szerintük ugyanaz tervezte, aki az új polgármesteri hivatalt is megálmodta, a két épület között pedig mindössze annyi a különbség, hogy

Elek Sándor otthona mindenféle luxusigényt kielégít és valóságos wellness-rezidenciaként funkcionál.

Erdélyi-Sándor Áron hozzáfűzte, hogy a polgármester nem is titkolja, milyen jól hoz neki a konyhára a városvezetés, és már gúnyosan megjegyezte: várja, mikor állnak elő ez ellenzéki erők a házépítése körüli furcsaságokkal.

(Képünk illusztráció)

"Nagykállót sajnos feketével kell felrajzolni a magyar korrupciós térképre"

Az N1TV-vel közösen levezényelt, múlt heti, nagykállói riportunk szerencsére nem csak a közvélemény, de a nagypolitika érdeklődését is felkeltette. Persze, nem a Fideszt kezdte hirtelen zavarni, hogyan csinál intézményesített pénznyelőt az általuk delegált polgármester, Juhász Zoltán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településből.