Törökország a puccskísérlet óta először akciózott Észak-Irakban

A betiltott szervezet elleni kedd esti támadásban "20 terroristát semlegesítettek"

- írta az Anadolu.

A péntek esti puccskísérlet óta több mint hatezer katonát vettek őrizetbe, köztük több mint száz tábornokot és admirálist. Ezzel a török hadsereg vezetőségének csaknem egyharmadát eltávolították tisztségéből. Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője hangsúlyozta: mindez nincs hatással a biztonsági erők ütőképességére.

A hadsereg második és harmadik hadtestének parancsnokát, Adem Huduti és Erdal Öztürk tábornokot is elfogták, az ő hatáskörükbe tartozott a PKK elleni harcok levezénylése.

A PKK sem tétlenkedett

A terrorszervezetnek minősített mozgalom eközben Siirt egyik negyedében hajtott végre fegyveres támadást a települést védő városi őrség ellen. Az összecsapásban két helyi rendfenntartó súlyosan megsérült, egy tartalékos társuk pedig életét vesztette.

A fegyveres erők az erősítésként érkező gépesített egységekkel megkezdték a kérdéses terület átfésülését.

Új arcok a fontos posztokon

Mivel a múlt heti puccskísérlet meglehetősen sok rendfenntartó és hadászati felső vezető pozícióját ingatta meg - kiét azért, mert részt vett a szervezkedésben, kiét azért, mert nincs szolgálatképes állapotban - a török kormányzat jelentős számú embercserét kénytelen végrehajtani a különféle vezérkari pozíciókban.

A legújabb változtatást a csendőrség élén kellett végrehajtani, ugyanis a korábbi parancsnok, Galip Mendi tábornok súlyos sérüléseket szenvedett a puccs során, mivel túszul ejtették.

Ideiglenes utóda İbrahim Yaşar altábornagy lett.

A török média szerint nem csak, hogy számítani lehet további személycserékre, de ezek szükségesek is lesznek a hadsereg és a biztonsági szervek hatékony működéséhez.