Törökországban 33 főt vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával

Törökországban 33 főt vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával

A gyanúsítottak az Iszlám Állam terrorszervezettel állnak kapcsolatban és háborús övezetekbe toboroztak embereket a török kormány szerint.

Törökországban a hatóságok 33 embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy az Iszlám Állam terrorszervezettel tartanak fenn kapcsolatokat és terroristacselekményeket készítettek elő - jelentette be a török belügyminiszter.

Ali Yerlikaya az X-en (egykori Twitter) közzétett üzenetében hozzátette, hogy

a gyanúsítottak a március 31-én tartandó helyhatósági választások előtt akartak elkövetni terrorcselekményeket.

A török tárcavezető elmondta, hogy a leleplezett, engedély nélkül működő mecsetekben és vallási iskolában működő hálózat tagjai

háborús övezetekbe toboroztak embereket, valamint pénzügyi támogatást nyújtottak az Iszlám Államnak.

Az északnyugat-törökországi Sakarya terrorelhárító egységei azt közölték, fegyvereket, készpénzt és "a szervezettel kapcsolatos iratokat" foglaltak le házkutatások során.

Az MTI emlékeztetett, Törökországban az utóbbi tíz évben több, a hatóságok szerint az Iszlám Államhoz köthető terrortámadás történt; legutóbb, januárban egy római katolikus templomban lőttek agyon egy embert.

Mint ismert, pénteken az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége arra figyelmeztetett, szélsőséges elemek terrortámadást terveznek az orosz fővárosban. Mindezt nem sokkal az után, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte: az Iszlám Állam terrorszervezet egyik afganisztáni sejtjének tagjai lőfegyverrel készültek megtámadni egy moszkvai zsinagógát.

(Címlapkép: Rendőrök biztosítják a helyszínt egy isztambuli bíróság előtt elkövetett lövöldözést követően 2024. február 6-án. A két merénylővel végeztek a biztonsági erők, öten megsebesültek. A török belügyminisztérium terrorcselekménynek minősítette a támadást. MTI/EPA/Berk Ozkan)