A tízezret közelíti a török-szíriai földrengés áldozatainak száma, közben fogy a mentők ideje

A tízezret közelíti a török-szíriai földrengés áldozatainak száma, közben fogy a mentők ideje

A hétfő hajnalban történt földrengések nyomán Szíriában csaknem 2600, míg Törökországban 7108 halálesetet jelentettek a hatóságok, így

a halálos áldozatok száma meghaladja a 9600-at.

Reggel még arról adtak hírt, hogy a földmozgások együttesen több mint 8300 életet oltottak ki.

Az MTI szerdai beszámolója szerint a tragédiának mostanáig 42 ezer sérültjéről tudni, a földmozgások pedig súlyos károkat okoztak az infrastruktúrákban.

A mentők versenyt futnak az idővel, hogy túlélőket találjanak a romok alatt.

A mentési munkálatokat nehezíti a rossz időjárás, a török belügyminiszter kedden arra figyelmeztetett, hogy a következő 48 óra kulcsfontosságú lesz.

Szerdán várhatóan a földrengés egyik epicentrumába, a dél-törökországi Kahramanmaras tartományba utazik Recep Tayyip Erdogan török elnök. Az államfő elmondta, hogy a 85 milliós országban 13 millió embert érintett a katasztrófa.

A hatóságok szerint már több mint nyolcezer embert szabadítottak ki a romok alól, és mintegy 380 ezren mentek a helyi vezetés által kialakított menedékhelyekre vagy szállodákba.

Szíriában a kormányerők ellenőrizte térségben Damaszkusz közlése szerint 1250-re nőtt a halottak száma, 2054-re a sérülteké, míg a lázadók irányította zónában a helyi segélyszolgálatok azt közölték, körülbelül 1300 halottat találtak, és arra figyelmeztettek, hogy mivel még mindig rengetegen vannak a romok alatt, ez a szám vélhetően tovább nő majd. Hozzátették, hogy egyelőre 2600 sérültről tudnak.

Lapunk is több ízben hírt adott arról, hogy Törökország délkeleti és Szíria északi részét több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóra, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A hajnalitól függetlenül a déli órákban egy újabb, 7,6-os magnitúdójú földmozgásról érkezett jelentés a dél-törökországi Kahramanmaras Elbistan körzetéből. Azóta pedig még több száz utórengést jelentettek.