Az ukrán Andrij Bratascsuk nyerte Tour de Hongrie harmadik szakaszát

A ceglédi rajtnál nagy tömeg várta a versenyzőket.

A ceglédi rajtnál nagy tömeg várta a versenyzőket. Ehhez hozzájárult, hogy a Polartec-Kometa csapatának tulajdonosával, az egyaránt két-két Tour de France- és Giro d'Italia-, valamint három Vuelta a Espana-diadallal a sportág egyik legnagyobbjának számító Alberto Contadorral készíthettek közös fotókat a szurkolók.

A viadal idei leghosszabb szakaszának, a Hajdúszoboszlóig vezető 206 sík kilométernek 28 fokban és erős napsütésben vágott neki a 124 versenyző, akikre három gyorsasági részhajrá várt, ebből egy rögtön Cegléden.

A mezőny sokáig egyben haladt, majd a második, jászberényi részhajrát követően három szökevény ellépett. A táv felére a Pannon Cycling Team versenyzőjét, Dina Dánielt magában foglaló trió - amelyben az ukrán Andrij Bratascsuk és a szlovák Martin Mahdar tekert még - 9:21 perc előnyt alakított ki a lassú tempóban haladó mezőnnyel szemben. A fokozatosan olvadó különbség miatt az utolsó kilométeren Bratascsuk elszakadt társaitól, akiket fél kilométerrel a cél előtt befogtak, ám az ukránt nem érték utol: előnyéből 25 métert megőrizve megnyerte a szakaszt a berobogó mezőny előtt. Másodikként a sárga trikós Manuel Belletti ért be - az időjóváírásnak köszönhetően hat másodperccel növelte előnyét -, míg a harmadik a Kőbánya Cycling Team marokkói kerekese, Ahmed Amine Galdoune lett.

Az összetett legelőkelőbb helyét elfoglaló magyar versenyzője változatlanul Dina Márton, aki ezúttal 48. helyen ért célba.

Szombaton 182 kilométert teker a mezőny Karcag és Miskolc között, majd vasárnap a Kazincbarcika környéki 128 kilométerrel zárul a 865 kilométer össztávú Tour de Hongrie.

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI