További 120 rendőrt vezényelnek a Csalagúthoz

A francia állam 2012 óta ötszörösére növelte a Calais-i régióban kialakult migrációs helyzetet kezelő rendfenntartók számát. 

A rendőri jelenlét megerősítésén kívül a vasúti alagutat működtető Eurotunnel csoportnak is felelősséget kell vállalnia a nagyobb biztonságért - hangsúlyozta Cazeneuve, aki előzőleg azzal vádolta meg a vállalatot, hogy az alagút üzemeltetési területén és a vasúti szerelvényeken nem tesz meg mindent a biztonság szavatolásáért.
 
Cazeneuve elmondta, hogy a francia állam 2012 óta ötszörösére növelte a Calais-i régióban kialakult migrációs helyzetet kezelő rendfenntartók számát. Hozzátette: átfogó tervre van szükség az egész Európát érintő migrációs probléma megoldására.
 
A belügyi tárca vezetője szerint az Afrika szarván (Szomáliában), Szíriában, Irakban és Afganisztánban zajló konfliktusoknak tudható be a bevándorlók számának emelkedése, és mint rámutatott, ennek a helyzetnek Calais-ban "különösen súlyos következményei" vannak. Cazeneuve hangsúlyozta: az észak-franciaországi városban 3-5 ezer migráns vár arra, hogy "bármi áron" eljusson Nagy-Britanniába. A francia belügyminiszter kitért arra, hogy Franciaország együttműködik Londonnal a probléma kezelésében, és emlékeztetett rá, hogy a brit kormány - legutóbbi bejelentése szerint - további 10 millió eurót fordít az Eurotunnel biztonságának megerősítésére. 
 
A francia belügyminiszter bejelentését megelőzően az Eurotunnel közölte, hogy szerdára virradó éjjel több száz bevándorló próbált meg az alagúton keresztül illegálisan átkelni az észak-franciaországi Calais-ból Nagy-Britanniába, egyikük az átkelési kísérlet közben meghalt. Ugyanezen az útvonalon keddre virradóra mintegy 2 ezer menekült kísérelte meg az illegális átkelést - írta az MTI.
 
Lapunk korábban interjút készített egy magyar kamionossal, aki saját maga is megtapasztalta ezt a hihetetlen jelenséget.