Trócsányi László öt évre a Károli egyetem rektora lett

Trócsányi László öt évre a Károli egyetem rektora lett

Trócsányi Lászlót február elsejével a Károli Gáspár Református Egyetem rektorának nevezte ki Áder János köztársasági elnök, megbízatása pedig 2027. január 31-ig szól - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból.

A felsőoktatási intézmény szenátusa január elején közölte, hogy Trócsányit javasolják az egyetem rektorának, egyetértésben az egyház zsinata és annak lelkészi elnöke, Balog Zoltán püspök javaslatával.

Trócsányit javasolják a Károli Gáspár Református Egyetem rektorának

Trócsányi Lászlót javasolja a Károli Gáspár Református Egyetem rektorának a Magyarországi Református Egyház vezetése - közölte a felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-vel. Az egyetem által szerdán közzétett tájékoztatásban azt írták: Trócsányi László egyetemi tanár, fideszes európai parlamenti képviselő rektori kinevezését kezdeményezi a felsőoktatási intézmény élére a köztársasági elnöknél a református egyház.

Az egykori igazságügyi miniszter és jelenleg európai parlamenti képviselő kapcsán eleinte a köztársasági elnöki posztra való jelölés is felmerült, azonban később, decemberben kiderült, hogy mégsem; a Fideszben helyette Novák Katalint látnák szívesebben államfőként. A frissen rektori megbízatást nyert kormánypárti politikus szándékai szerint megtartaná EP-mandátumát is.

Ugyanakkor ezzel párhuzamosan arról is köztársasági elnöki határozat született, hogy Deli Gergely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, míg Rátóti Zoltán a Színház- és Filmművészeti Egyetem új rektora lett.