Troll-hadsereg szolgálja Kubatovot: szavazathamisítással nyert az új Fradi-sas

Szavazathamisítással lett népszerűbb az új Fradi-sas. A klub elnökének, a Fidesz pártigazgatójának, Kubatov Gábornak a nézőpontján trollok, hamis profilok érvelnek. Mindent áthat az embertelen arrogancia és a röhejes amatörizmus. Ki és miből állt mindezek mögé? 

Népharagot váltott ki az, hogy az FTC lecserélte kabalafiguráját. Mármint konkrétan az történt, hogy egy másik személy, egy másik Fradi-sas jelmezben buzdítja szurkolásra a zöld-fehér csapatot. Szinte minden szurkoló röhejesnek, szánalmas tartja az új maskarát, amely be fogja égetni a Ferencváros táborát a közelgő Újpest elleni derbin. A IV. kerület polgármestere, az FTC klubelnökének, Kubatov Gábornak a párttársa emiatt előre szánakozik. Mémek, hozzászólások ezrei üvöltik, hogy a szurkolói kártya és a vénaszkenner után most telt be a pohár, úgy igazán. Az amúgy pitiáner ügyet még az országos média, a bulvársajtó is hamar felkapta. Hiszen ezt a szimbolikus jelenséget könnyen megértette az internet népe: nem egy új Fradi-sas született, hanem az embertelen arrogancia és a röhejes amatörizmus különös egyvelege manifesztálódott egy torzszülött formájában.

Hamis szavazással az új sas mellett

„Valaki megbuherálta a Fradi-sasról szóló Origo-szavazást” – írja a voksolást kezdeményező hírportál, miután egy IP-címről érkezett 3337 szavazat az új Fradi-sasra, ezek közül mindegyik az elsőként megadott „tetszikes” válaszlehetőségre kattintott. Az írás szerint több mint 11 ezer szavazat leadása után az az opció volt a legnépszerűbb (42 százalék), hogy „ráfért a ráncfelvarrás az előzőre”. Utána derült ki, hogy valaki meghamisította, ráadásul igen pancser módszerrel a szavazást.

Szavazás döntött a cseréről is

Ez csupán azért érdekes, mert egyébként a Fradi-sas lecserélését is egy szavazás támasztotta alá. A IX. kerületi klub kérdőív formájában kikérte több tízezer, szurkolói kártyával rendelkező drukker véleményét. A fradi.hu szerint a válaszadók 63 százaléka jó ötletnek tartotta az új jelmez elkészítését. Azt pedig a válaszadók 90 százaléka támogatta, hogy a sas mozgékonyabb legyen, amely különböző eseményeken is ott van a csapat mellett. Nagy Imre, a régi „sasember” szerint amikor meglátta március 6-án az ominózus kérdőívet az „Új Fradi-sasról”, már tudta, hogy neki annyi, igaza is lett. Ez az állat nyert:

Forrás: Fradi.hu

Hamis profilok Kubatov mellett

Imre azt is megjegyezte, hogy először a szurkolókat szállító Fradibusz-hálózat megszüntetése utána gyanakodott arra, hogy vége lesz a jelmezbálnak. Mint akkor mondta közvetlen ismerőseinek: „nem lennék meglepve, ha pár héten belül a sast is elvennék vagy megszüntetnék”.

A Fradibusz kitalálója Végel Tamás nem rejtette véka alá véleményét a Fradi hivatalos Facebook-oldalán, mikor mellőzve lett. Majd vele is vitára kelt több FB-profil, akik a klub álláspontján, tehát a Fradibusz-hálózat ellen érveltek. Az erősen kritikus FTC-szurkolók által szerkesztett Fradimob.hu „feljelentette” a Facebooknál ezeket a neveket, mint hamis profilokat. A közösségi portál különféle algoritmusok alapján méri az egyes profilok aktivitási szintjét, így nagy biztonsággal meg tudja állapítani, hogy egy profil valós személyhez kapcsolódik, vagy mondjuk csak reklámcélra lett -e létrehozva. Mint kiderült, a Fradimob.hu tényleg hamis profilokat talált, 13 hozzászólásból, mindössze 5 maradt, a többi elkövetőjéről kiderült, hogy közönséges csaló. Egyébként is rendszeresen érvelnek olyan elnevezésű karakterek Kubatov mellett, mint FTC, kiskegyed129, Fidesz.

.

Korábban is lebukott számos olyan hamis profil, amely szánalmasan amatőr módon olyan profilképekkel lett létrehozva, amit még egy óvodás is vissza tud keresni a Google képkeresőjének segítségével.

Kubatov Gábor egyébként korábban maga jelentette be a decemberi elnöki interjúban, hogy visszavonul a saját közösségi oldaláról, mint írta:

„Befejezem a személyes írásos kapcsolattartást a közösségi médiában. Pestiesen, vége a fészbukolásnak... - ...azt láttam egy ideje, hogy ennek így semmi értelme. A hozzászólók egy része csak a konfliktust kereste, kötözködött, a felületet találta meg ahhoz, hogy sértegesse a klubot vagy engem.”

Két kérdés maradt:

Ki és miből támogatja ezt a fokozott vírusmarketinget? Mi zajlik eközben az Üllői úton vagy a Lendvay utcában?