Félmilliárd forinttal túlszaladt a Kásler Miklós vezette Magyarságkutató Intézet tavalyi költése

Félmilliárd forinttal túlszaladt a Kásler Miklós vezette Magyarságkutató Intézet tavalyi költése

Túlköltekezett a Magyarságkutató Intézet: a 2021-re előirányzott költségvetési kiadásai év közben 1,315 milliárd forintról 3,017 milliárdra nőttek, de végül 1,808 milliárdot költöttek, így "csak" félmilliárd forinttal haladták meg a tervezett összeget – írja az intézet tavalyi zárszámadása alapján az Mfor.hu.

A 2019-ben alakult intézet tavaly hat fontos projektet irányozott elő, így például Mátyás király azonosítását, a hun fejedelmi sírok felkutatását Mongóliában vagy a Kárpát-medence népességének archeogenetikai vizsgálatát, kiadtak 29 kiadványt, amelyek közül hét Trianonnal foglalkozik, rendeztek három kiállítást és 16 tudományos konferenciát is 2021-ben.

A Magyarságkutató Intézet munkatársainak száma 55-ről 93-ra nőtt az elmúlt három évben, személyi juttatásokra így 780,7 millió forint ment el a költségvetésből.

A Magyarságkutató személyi juttatásai is jócskán megugrottak 2021-ben: a betervezett 523,8 millió forintból év végére 847,9 millió lett.

Az intézet tiszteletbeli elnökének november 7-én nevezték ki Kásler Miklós miniszteri biztost, aki a választásokig emberierőforrás-miniszter volt, és még minisztersége alatt hozta létre az intézetet.