Túlnyomórészt a cigányok miatt kell razziázni ismerte be a roma elnök

Mondjuk nem éppen ez volt a célja, de lényegében ezt tette. 

A közlemény szerint jogsértőek a Miskolc egyes városrészeiben zajló hatósági ellenőrzések, melyek:

“túlnyomórészt a cigányokat érintik.”

Ez a mondat önmagában felkelti a figyelmet, de a kiadvány hozzátette azt is, hogy Miskolcon “jogszabályi felhatalmazás nélküli, megfélemlítő hatású, razziaszerű közös hatósági ellenőrzési gyakorlatot alakítottak ki, amely a tisztességes eljáráshoz, a magánszférához és a jogorvoslathoz való jogot, valamint az egyenlő bánásmód követelményét is sérti.” - “Súlyosan sérül az ott élő lakosság emberi méltósághoz való joga és a gyermek legfőbb érdekének alkotmányos alapelve."

Mindez az ellenzők szerint természetesen nem egyeztethető össze a jogállamiság elvével és a jogbiztonság követelményével, bla bla bla..

Egy pillanatra álljunk meg!

Jakab Péter, a miskolci Jobbik elnöke korábban feltette a nyilvánvaló kérdést:

hogyan állapította meg az ombudsman, mely városrészekben laknak döntően romák, mikor erről nem lehet statisztikát vezetni?

Jakab szerint az alapvető jogok biztosa tudhatja, hogy a hatósági ellenőrzések azokat a településrészeket érintik, ahol kirívóan sok a jogsértés. Ezért megkérdezte az ombudsmant arról is, hogy a magas bűnözésről hogyan jutott eszébe a cigányság, vannak-e Székely Lászlónak előítéletei?

A jobbikos politikus szerint ugyanakkor a rendőrségi razzia-sorozat mindössze látványellenőrzések összesége, PR-fogás, eredménye nincs. A roma önkormányzat arra is emlékeztet, hogy az ombudsman számos ajánlást fogalmazott meg a miskolci közgyűlésnek, az együttes hatósági ellenőrzések haladéktalan beszüntetését, valamint szorgalmazza a városban kialakult telepek felszámolását.