Több ezren tüntettek demokráciát követelve az államháztartási válsággal küszködő Tunézia fővárosában

Több ezren tüntettek demokráciát követelve az államháztartási válsággal küszködő Tunézia fővárosában

Több ezren tüntetnek Tunézia fővárosában, Tuniszban Kaisz Szaíd elnök és politikája ellen - számolt be az MTI.

„Az emberek demokráciát akarnak!”, „Szaíd éhínségbe vezette az országot” – skandálták a tüntetők a vasárnap fővárosban. Az öt ellenzéki párt által meghirdetett demonstráció hónapok óta a legnagyobb kormányellenes tüntetés.

Az AFP francia hírügynökség szerint ennek ellenére jóval kevesebb tüntető vonult utcára, mint amennyire a szervezők számítottak.

A tüntetők a demokratikus rend helyreállítását követelték, és azért tiltakoztak, mert az államfő leváltotta az ország független választási bizottságát, és olyan testületet állít fel, amelynek tagjait saját maga nevezi ki.

„Világossá vált, hogy az utca a demokratikus úthoz visszatérést támogatja” – nyilatkozta Szamira Sauasi, a feloszlatott parlament házelnök-helyettese, aki az államfő más ellenlábasaihoz hasonlóan úgy véli, hogy Szaíd puccsal vette át a hatalmat az észak-afrikai országban.

Szaíd a végrehajtó hatalom tavaly nyári átvétele óta megszilárdította egyszemélyes uralmát, feloszlatta a parlamentet, átvette az ország választási bizottságának irányítását, rendeletek útján kormányoz, és bejelentette, hogy alkotmányozó bizottságot hoz létre Tunézia új alaptörvényének megalkotására.

Az államfő tagadja, hogy államcsínyt követett volna el: szerinte ezek a lépések szükségesek voltak ahhoz, hogy megmentse Tunéziát az utóbbi évek politikai bénultságtól és gazdasági stagnálástól, amelyet szerinte a kormányzatban elhatalmasodott, korrupt elit idézett elő.

Az ország államháztartási válsággal küszködik, a lakosság hiányra panaszkodik egyes termékekből, a központi bank elnöke pedig a venezuelaihoz vagy a libanonihoz hasonló gazdasági összeomlásra figyelmeztet.