Jobbik-ügy: ritkán látni ekkora összefogást Magyarországon

Mindenki egyetért abban, hogy óriási baj van.

A rendszerváltáskor kialakult nyugatias jogállami minta az elmúlt 27 év során erodálódott. Ez a folyamat a Gyurcsány-kormány idején felgyorsult, a Fidesz alatt pedig a társadalom csekély ellenállása miatt a folyamatok elszabadultak. Ezt Bod Péter Ákos közgazdász nyilatkozta a pénteki Magyar Nemzetnek. Az egykori ipari és kereskedelmi miniszter, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke úgy látja, a Jobbik elleni ÁSZ-ítéletben mindenki a jogállamiságon esett csorbát látja.

Hová lett a fair play? – ezt a kérdést már Jeszenszky Géza volt külügyminiszter tette fel a lapnak, amikor erről kérdezték. Mint mondta, a rendszerváltozás után sokáig nem hitte el a lakosság, hogy a demokrácia mennyire sebezhető, és azt sem, hogy a közvélemény milyen könnyen félrevezethető.

Szoros összefüggést lát a politikát eluraló erkölcstelenség és a jogállamiság leépülése között Illés Zoltán is, a második Orbán-kormány környezetvédelemért felelős volt államtitkára. Elfogadhatatlannak nevezte a fékek és ellensúlyok rendszerének leépüléséhez vezető eseménysort, ami az elmúlt években jellemezte a közéletet.

Lányi András író, filozófus szerint „állami abszolutizmus” épült ki, a Jobbiknak pedig az „elemi ellehetetlenítése” zajlik, ami után a többi pártnak is látnia kell, hogy ők következnek majd. Mint fogalmazott, 2010-ben a választók kétharmada azt hitte, valódi változásra számíthat, de kiderült, hogy csak még durvább visszaélések történnek.

A Jobbik pénteken 17 órakor tart tüntetést a Fidesz Lendvay utcai székházánál, a Hősök terénél. Ehhez jelezte csatlakozását az LMP, a Momentum, az Együtt, az Európai Alternatíva Párt és az FKgP is.