Hét távozó a Tényeknél, valaki inkább visszamegy buszsofőrnek

Mi történik a hírigazgatóságon?

Keddi hír, hogy felmondott Tuka Nikoletta, a TV2 Tények című műsorának társ- és felelős szerkesztője, vele együtt távozhatott egy riporternő és egy gyakornok is. Azóta viszont kiderült, hogy nem csak hárman, hanem heten mondtak fel a hírigazgatóságon. Távozik Pataki Nóra, aki az online szerkesztésért volt felelős, valamint három riporter: Ács Krisztián, Kolontár Krisztián és Sándor Bendegúz.

A 24.hu megpróbálta elérni őket, Kolontár Krisztián nem nyilatkozhatott, de nem is cáfolta felmondását, Pataki Nóra hasonlóan reagált. A lap úgy tudja, hogy az év elején kinevezett helyettes vezető, Tóth Tamás Antal stílusával többeknek is problémája akadt.

Ács Krisztiánt sikerült elérniük, nyilatkozni ő sem akart, de annyit elárult, hogy már vissza is tért a buszos szakmába, pedig a TV2-nél tervezte pályafutását. Felmondásának okairól nem beszélt.

Kolontár Krisztiánról úgy tudni, hogy egyelőre nincs új munkahelye, de a problémát ez esetben is a helyettes vezető okozhatta. Napi minimum kettő, olykor négy riportot várhattak el a munkatársaktól, ami a szervezéssel, forgatással, szövegírással, vágással együtt rengeteg idő. Tóth diktatórikus vezetési stílusairól is ír a lap, ami nem merül ki a megalázó beszédstílusban, hanem olyan anyagok készítésére is utasítást ad, ami morálisan vállalhatatlan sokak számára.

Egy neve elhallgatását kérő volt TV2-s munkatárs a 24.hu-nak elmondta, hogy

„embertelenül bánt velünk, lekicsinylő, fenyegető stílusa egészen elképesztő volt.”

Érdekessebbé teszi a sztorit, hogy sok olyan munkatárs is a távozás mellett döntött, akik már a tulajdonosváltás után érkeztek a csatornához, ennek hátterében szintén Tóth vezetési stílusa állhat. Egy ex-TV2-s szerint

Kicsoda Tóth Tamás Antal?

Januárban nevezték ki a Tényeknél helyettes vezetőnek, korábban a közmédia (MTVA) alá tartozó Újmédia és Teletext Kft.-nél dolgozott, ahonnan kirúgták. Itt felügyelő bizottsági tag volt.

„kápós hangulat”

uralkodik a szerkesztőségben, pedig eleinte csapatmunka folyt. A helyettes vezető úgy érzi, hogy bármit megtehet, mert erős a hátszele. Az egyik kiváló politikai riporternőt agresszív stílusban küldte el a francba, mert a Parlamentben nem a Kövér László házelnök által kijelölt folyosón kért interjút az egyik politikustól.

Tuka Nikoletta távozása komoly érvágás

Több forrás is egybehangzóan állítja, hogy a felmondó társ- és felelős szerkesztő az egyik legjobb volt a területén, de nem bírta Tóth Tamás Antal stílusát. Tuka az egyik tartópillére volt a Tényeknek, bármilyen munkára volt szükség, elvégezte.

A lap megkereste a TV2 Hírigazgatóságának kommunikációs menedzserét, Fürst-Borsos Ádámot, aki válaszában azt írta, hogy nem igaz, hogy öt-hát ember távozik, ahogy az sem, hogy helyettük gyakornokokat alkalmaznának. Egyes források korábban azt állították, hogy azok helyére, akik a túlhajszolás, a vezetési stílus, vagy a vállalhatatlan anyagok miatt felmondtak, gyakornokokat vagy fiatal pályakezdőket vesznek fel, mert tapasztalt híradóst egyre kevésbé van esélyük leigazolni.

A feszültségek hátterében bérproblémák is állhatnak, valaki még 200 ezer forintos fizetést sem kap.

A hírigazgató reagált

A lap megkereste Tóth Tamás Antalt számos kérdéssel, de helyette Kökény-Szalai Vivien hírigazgató reagált:

"Mivel a hírigazgatóság belső ügyeivel kapcsolatban kérdez, ezért én válaszolok. A TV2 Hírműsorai folyamatosan, magabiztos nézettségi adatokat hoznak, a szerkesztőségi munka megfelelően zajlik."

Magabiztos nézettségi adatok?

Azt nem tudjuk, hogy a TV2 menedzsmentje milyen nézettségi adatokat tűzött ki célul, de a Tények már a tulajdonosváltás előtt sem tudta tartani a lépést az RTL Klub Híradójával. Ráadásul ha a hosszabb távú tendenciákat nézzük, még romlott is a helyzet: 2015 első felében még 44 estét tudott megnyerni a Tények, 2016 hasonló időszakában már csak 18-at.

(fotó: Népszava)