Két nap múlva életbe lép az új egészségügyi jogviszony, de a kormány továbbra sem egyeztet a Magyar Orvosi Kamarával

Két nap múlva életbe lép az új egészségügyi jogviszony, de a kormány továbbra sem egyeztet a Magyar Orvosi Kamarával

Mint azt korábban megírtuk, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt úgy írta alá Áder János köztársasági elnök, hogy a Magyar Orvosi Kamarával sem sikerült megegyeznie a kormánynak, de még az sem biztos, hogy pontosan mik lesznek a kivételes eljárásban elfogadott törvénycsomag kiegészítő rendeleteiben.

Nincs egyeztetés - az új egészségügyi törvény alapjaiban rengeti meg az ápolók megélhetését

Ahogy arról már beszámoltunk, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt úgy írta ma alá Áder János köztársasági elnök, hogy annak legfőbb szereplőivel, az orvosokkal, pontosabban a Magyar Orvosi Kamarával sem sikerült megegyeznie a kormánynak, de még az sem biztos, hogy mik lesznek a kivételes eljárásban

Rig Lajos Facebook-posztjában reagált Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli, az operatív törzs ülése utáni bejelentésére, miszerint 13 ezer ágy áll a covidos betegek rendelkezésére a kórházakban, intenzív ágyból pedig 1634 van még üresen. A Jobbik országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet arra, hogy hiába az ágyak és a lélegeztetőgépek, ha nincsen hozzá elég szakképzett személyzet. A politikus megjegyezte azt is, hogy Orbán arról sem beszélt, hogyan állnak a tárgyalások a Magyar Orvosi Kamarával és egyéb szakmai szervezetekkel az egészségügyi jogviszonyról szóló törvény kapcsán.

2 nap maradt. Ki nem mond igazat? Kásler, vagy az orvosok? „Szabad ágy, amely covidos betegek ellátására alkalmas 13...

Közzétette: Rig Lajos – 2020. november 16., hétfő

Mint írja,

"Már csak 2 nap a törvény hatályba lépéséig és a kamara közleménye szerint a rendeletek kidolgozásába még nem vonta be őket a kormány, miközben az EMMI egy általam feltett kérdésre is azt a választ adta: a "Kormány a végrehajtási rendeletek előkészítése során is egyeztet a Magyar Orvosi Kamarával."

Rig Lajos kiemelte,

nem igaz, hogy a kormány egyeztetett volna a MOK-kal.

Pedig - mint az már köztudomású - erre igen nagy szükség lenne, mivel az orvosok 77 százaléka a jelenlegi formájában nem írja alá az új szerződést, 40 százalék pedig emiatt akár otthagyná a közellátást is. A 70 ezer szakdolgozó közül pedig több ezren nem írnák alá a szerződést, ha nem lesz változás a törvényben. Helyette külföldre mennének, a magánellátásba, vagy akár a pályát is elhagynák.

A jobbikos politikus szerint az egészségügyi dolgozók semmi mást nem kértek, mint egyeztetést a számukra elfogadhatatlan pontokat illetően, de ez sajnos egyelőre nem történt meg.

Mi következik ezután? Hogy várja el tőlük a Kormány, hogy a frontvonalban, erőn felül teljesítve küzdjenek egy ilyen bizonytalan helyzetben is? Több ezer dolgozó nevében ezúton kérjük a döntéshozókat, ha már az egyeztetésbe nem vonta be a szakmát a Kormány, tájékoztassák az érintetteket, miként kerültek kidolgozásra a rendeletek, milyen konszenzus született!

- zárja posztját az országgyűlési képviselő.