Újabb botrány Szentendrén, kudarcba fulladt a győztesre kiírt pályázat

Mindez abból a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből derül ki, melyet Sarkadi Attila, a Jobbik választókerületi elnöke, Holló István önkormányzati képviselő és Pál Gábor, a Jobbik szentendrei elnöke jegyez.

A közlemény szerint a fentiek azért is problémásak, mert a szóban forgó cég szervezi a város kulturális életét, programjait, egyebek mellett a tavaszi fesztivált és a nagy múltú Szentendrei Teátrumot. A pályázatnál is megnyilvánuló, Szentendrén már tipikusnak mondható fideszes korrupciós gyakorlatot - amely a holdudvar kiszélesítésére irányul -, sem az önkormányzat kulturális és turisztikai bizottsága, sem a pályázatot elbíráló szakmai zsűri nem támogatta, ezért a képviselő testület tegnap kénytelen volt ismételten egy új pályázatot kiírni a cégvezetői állásra. Mint ismeretes, a kulturális kft. az elmúlt egy év alatt a negyedik vezetőjét keresi, ami azért is káros, mert rendkívüli módon lehetetleníti el a város kulturális cégének a működését, illetve hathatósan rombolja Szentendre külső megítélését.

Ha ehhez hozzávesszük a Ferenczy Múzeumhoz kötődő botrányokat, mint például a decemberi 320 milliós tőkeinjekciót, az igazgató számára beszerzett felső kategóriás gépkocsi ügyét és a most előterjesztett „létszám-racionalizálást”, akkor látható, hogy a szentendrei kulturális élet sorozatos botrányokkal van kikövezve. A múzeumi létszámcsökkentés ráadásul olyan áron valósul meg, hogy tagmúzeumokat zárnak be, múzeumi egységeket adnak le, ugyanakkor az igazgató által tavaly felvett 17 személy magasabb beosztású és jól megfizetett munkatársait nem érinti.

Ez megint látatja velünk, hogy a szentendrei kulturális életben a városvezetés csak két dolgot tart szem előtt: a haverokat és a mutyit. Ezt megelégelve ismét lemondásra szólította fel Holló István jobbikos képviselő Gyürk Dorottya alpolgármestert (akinek decemberben a sorozatos kudarcok ellenére szavazta meg a testület a fizetésemelését), amelyre a választ most már legalább kinyilatkoztatta az érintett: „Nem mondok le!” - zárul a közlemény.