Újabb pofon: az Ab szerint még a gyenge földforgalmi törvénynek sem felel meg a földprivatizáció

A taláros testület ugyanis megsemmisítette a Földet a gazdáknak! programmal kapcsolatos kormányhatározat egyik kiemelten fontos rendelkezését.

Az Ab szerint a kormányhatározatnak a földek értékesítéséből származó bevétel felhasználásáról szóló rendelkezése ellentétes a korábban a földforgalmi törvényben megállapított felhasználási célokkal, ezért ezt a pontot megsemmisítette.

Az Ab megállapította, hogy az állami tulajdonú földterületek értékesítéséből származó bevétel felhasználásáról a kormány nem rendelkezhet határozatban, mert az alaptörvény a nemzeti vagyon átruházását csak törvényben meghatározott célból teszi lehetővé.

Mivel a kormányhatározatban szereplő,

"Magyarország fejlesztésére és az állami vagyon gyarapítására"

vonatkozó fordulat tágabb felhasználási kört határoz meg, mint amit a törvényi szinten meghatározott földvásárlási és földbirtok-politikai célok lehetővé tesznek (vö.: oligarcha-váltás), ennek következtében a kormányhatározat érintett pontja a törvénnyel is ellentétes.

Ezért az Alkotmánybíróság megsemmisítette a kormányhatározatnak az állami tulajdonú földterületek értékesítéséből származó bevétel felhasználásáról rendelkező pontját.

Idekapcsolódik, hogy a földárveréseket az Alkotmánybíróság korábban abból a szempontból is vizsgálta, hogy azok mennyiben felelnek meg a földforgalmi törvényben szereplő vásárlási feltételekkel. Ugyanis a Fidesz - az ellenzéki tiltakozások mellett, az európai uniós kívánalmaknak megfelelően -, úgy határozott a földforgalmi törvényben, hogy hazánkban lehetőségük legyen földet vásárolni uniós állampolgárságú "földműveseknek" is (tehát olyan külföldieknek, akik rendelkeznek megfelelő "szakmai" képesítéssel).

Emlékezetes, az Orbán-kormány előremenekült, és inkább megnyitotta a külföldiek előtt az utat, csak azért, hogy Mészáros Lőrinc is vásárolhasson magának 1,3 milliárd forintért földet.

Egyébként a földrészletek hasznosításának a kormányrendeletben és a kormányhatározatban foglalt részletszabályaira vonatkozó további indítványi kezdeményezéseket az Alkotmánybíróság részben elutasította, részben visszautasította, illetve az eljárást egy vonatkozásban megszüntette, mivel az indítvány a támadott szabályok időközbeni módosítása következtében tárgytalanná vált.