Nem hozza nyilvánosságra a biztonsági szolgálat túlkapásairól készült vizsgálati iratokat az Újpest FC

Egyáltalán vizsgálódtak?

Nem hajlandó nyilvánosságra hozni a közelmúltban történt rendezői túlkapások kivizsgálásának iratait és jegyzőkönyveit az Újpest FC - erről tájékoztatta portálunkat Szabó Balázs, az újpesti Jobbik alelnöke. Mint ismert, a 2018. november 28-i Vidi-Újpest és a december 8-i Újpest-Vidi mérkőzéseken

a mérkőzés biztosítását ellátó biztonsági szolgálatok több esetben bántalmazták a lila-fehér klub szurkolóit.

Az ügyben nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság vétsége és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt indított nyomozást a IV. kerületi rendőrkapitányság több érintett rendezővel szemben. A nyilvánosságra került videofelvételek és a közvélemény felháborodása miatt az Újpest FC menesztette az eddigi biztonsági céget és nyílt pályázatot hirdetett a rendezői feladatok ellátására a futballszezon hátralévő részét érintő időszakra. 

Mindkét szóban forgó mérkőzést követően vizsgálatot rendelt el az újpesti klub is a rendezői túlkapások tisztázására, ennek eredményét és írásos változatát kérte volna ki a Jobbik Újpesti Szervezete. A második - súlyosabb - incidenst követően még Újpest önkormányzatának képviselő-testülete is egyhangú határozatot fogadott el, melyben a város felszólította a futballklubot, hogy a vizsgálatok jegyzőkönyveit hozzák nyilvánosságra. Az újpesti futballklub egyik felszólításnak sem tett eleget, a vizsgálatok jegyzőkönyveit - ha egyáltalán készültek ilyenek - feltehetően soha nem fogják nyilvánosságra hozni. 

Szabó Balázs, a Jobbik újpesti alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta: "Az újpesti klub elutasító válaszán meg sem lepődtem. Majdnem biztos vagyok benne, hogy semmilyen vizsgálatot nem folytattak le a történtekkel kapcsolatban és nem tisztázták az eset körülményeit. Szinte biztos vagyok abban is, hogy nem vonták kérdőre a túlkapásokat elkövető verőlegényeket. Már az is csoda, hogy egyáltalán szerződést bontottak a vétkes vállalkozással. Teljes a hírzárlat az ügyben; a klub szép csendben meg akarja úszni a történteket. Az olyan fogalmakat, mint az átlátható működést, a transzparenciát és a tájékoztatási kötelezettség minimumait még hírből sem ismeri a jelenlegi klubvezetés. Az általam feltett 13 kérdésből egyre sem voltak képesek válaszolni. Az, hogy a klub a saját szurkolóit már évek óta semmibe veszi, abban nincs semmi újdonság, az viszont új jelenség és a gátlástalanságnak egy következő fokozata, hogy még az Újpesti Önkormányzat határozatáról sem kívánnak tudomást venni. Valamilyen oknál fogva ők úgy gondolják, hogy egy közhatalommal felruházott testület határozatára még csak nem is kell reagálniuk." 

Mindeközben az Újpest FC a december 8-i mérkőzéssel kapcsolatban 1 millió forintos pénzbüntetést és egy mérkőzésre szóló zárt kaput kapott az MLSZ Fegyelmi Bizottságától a soron következő mérkőzésre. A szurkolók felháborodtak az aránytalanul súlyos büntetésen, miután a következő meccs épp a Ferencváros elleni derbi lenne februárban. A drukkerek nem értik, hogy a rendezők sorozatos túlkapásai miatt miért a klubot és miért a szurkolókat bünteti a labdarúgó szövetség. Mivel az elmúlt hetekben történt események szoros összefüggésben álltak egymással és az egyik rendezői túlkapás következett a másikból, így lényegében egyedülálló sporttörténelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi: a mérkőzések békés és biztonságos lebonyolításáért felelős biztonsági vállalkozás elintézett egy súlyos pénzbüntetést és egy nézők nélkül rendezendő rangadót az őt megbízó futballklubnak. Meg egy érdektelenné tett meccset a magyar labdarúgásnak.