Újra ukrán energetikai létesítményeket támadott Oroszország

Újra ukrán energetikai létesítményeket támadott Oroszország

Ez idő alatt az ukrán erők orosz lőszerraktárra mértek jelentős csapást.

Az orosz hadsereg energetikai létesítményeket támadott szerdán az északkelet-ukrajnai Szumiban, a közép-ukrajnai Kropivnyickij elleni orosz légicsapásban pedig egy ember életét vesztette - közölték a régió hatóságai. Ezzel párhuzamosan az ukrán erők lőszerraktárra mértek csapást az oroszországi Tver megyében - írja az MTI.

Az ukrán légierő közölte, hogy az éjszaka folyamán a Moszkva által indított 52 drónból 46-ot lelőtt, továbbá hogy Oroszország három irányított légirakétát is bevetett, amelyek azonban nem találtak célba.

A központi Kirovohrad megye hatóságai arról számoltak be, hogy a régiós központ, Kropivnyickij elleni orosz támadásban

egy ember meghalt, egy 90 éves nő megsebesült, és több lakóépület megrongálódott.

A szumi helyi hatóságok közölték, hogy a légvédelem 16 drónt lőtt le a régió felett, ahol az energetikai infrastruktúra többször is ellenséges tűz alá került, és a hatóságok kénytelenek voltak tartalék áramellátó rendszereket használni.

Olekszij Kuleba, újjáépítésért, régiókért és infrastruktúráért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes kedden azt mondta:

Szumi megye támogatására koordinációs központot hoztak létre, melynek célja az energetikai létesítmények védelmének összehangolása és a régió alapvető fontosságú infrastruktúrájának felkészítése a téli időszakra.

Egy ukrán dróntámadás megsemmisített egy rakétákat, irányított bombákat és tüzérségi lőszereket tároló raktárat az oroszországi Tver megyében - közölte szerdán a Reuters hírügynökséggel az ukrán állambiztonsági szolgálat (SZBU) egyik forrása. A dróncsapás a közlés szerint "rendkívül erős detonációt" okozott az orosz védelmi minisztérium rakéta- és tüzérségi főigazgatóságának egyik nagy raktárában Toropec városban. A tájékoztatás szerint a raktárban Iszkander taktikai rakétarendszerekhez való rakéták, Tocska-U taktikai rakétarendszerek, irányított légibombák és tüzérségi lőszerek voltak.

A támadás nyomán 6 kilométer széles területre kiterjedő tűz keletkezett.

Háborús bloggerek és a média szerdán korábban arról számoltak be, hogy egy oroszországi lőszerraktár ellen intézett ukrán dróntámadás óriási robbanást váltott ki, ami a lakosok részleges evakuálására kényszerítette a helyi hatóságokat.

(Címlapkép: Vasbetont darabol a mentőegység tagja, amint eltűnteket keresnek az ukrán fegyveres erők 179. egyesített oktató- és kiképzőközpontjának törmeléke közt Poltavában, 2024. szeptember 5-én. MTI/EPA/Ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata)