Ukrajna 700 ezer embert hagy éhezni

670 ezer ember éhezik, 90 százalékuk a kijevi központi kormány által nem ellenőrzött Donyeck és Luhanszk területén él.

A jelentés szerint az ENSZ az elmúlt héten nem kormányzati szervezetekkel együttműködésben a luhanszki népköztársaságban 4400, a donyecki népköztársaságban pedig mintegy 10 ezer embernek osztott ki élelmiszercsomagot. Ezenfelül az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló Dnyipropetrovszk megyében 500 tonna élelmiszert juttattak el a konfliktusövezetből elmenekült emberek számára. 
 
A jelentés kiemeli az ivóvíz, higiéniai cikkek és gyógyszerek égető hiányát. Ezzel összefüggésben rámutat a menekültek és más, a konfliktus által sújtott emberek egészségi állapotának romlására, ami "intézkedéseket tesz szükségessé". Széles körben elterjedtek a szív- és érrendszeri betegségek, pszichés zavarok és heveny légzőszervi fertőzések, valamint az elégtelen táplálkozás okozta emésztőszervi megbetegedések.
 
A dokumentum szerint a nélkülöző lakosságnak nyújtandó hatékony segítséget elsősorban a pénzhiány gátolja. Április 3-i helyzet szerint az adományozók mintegy 57 millió dollár humanitárius célokra szánt segélyt utaltak át vagy ígértek meg, ami az idei évre szükséges összesen 316 millió dollár 18 százaléka.
 
A legnagyobb segítség - 5 millió dollár - Oroszországtól érkezett. A jelentésben megemlítik, hogy április 2-án újabb, 42 kamionnyi humanitárius segélyszállítmány érkezett Oroszországból a Donyec-medencébe. 
 
Az ENSZ adatai szerint Ukrajna mintegy 5 millió lakójának van szüksége humanitárius segítségre. A konfliktusövezetből Ukrajna más területeire menekült emberek száma 1,2 millió, további 777 ezren szomszédos országokban, főként Oroszországban kerestek menedéket.
 
A jelentés kitér a harcok áldozataira is: eszerint legkevesebb 6090 ember veszítette életét, a sebesültek száma pedig 15 429. Mindamellett az OCHA hangsúlyozza, hogy a halálos áldozatok száma lényegesen magasabb lehet.