Már legkevesebb húszra nőtt az odesszai orosz rakétacsapás halálos áldozatainak a száma

Már legkevesebb húszra nőtt az odesszai orosz rakétacsapás halálos áldozatainak a száma

Húszra emelkedett az Ukrajna déli részén fekvő kikötőváros, Odessza környékét ért orosz légicsapások halálos áldozatainak száma - tolmácsolta az MTI az ukrán katasztrófavédelem által pénteken közölteket.

A megye Bilhorod-Dnyisztrovszkij járására az éjjel mértek csapást az orosz erők, az ukrán déli műveleti parancsnokság közlése szerint Tu-22 stratégiai repülőgépekkel három H-22-es típusú rakétát lőttek ki. Az egyik rakéta eltalált egy kilencemeletes lakóházat Szerhijivka településen, aminek következtében a legfrissebb információk szerint 16-an vesztették életüket. A másik két rakéta üdülőövezetben csapódott be, ahol négy ember halálát okozta. A halálos áldozatok között legalább két gyermek van.

Az oroszok szétlőttek egy ukrán panelházat, sok a civil halott

Orosz rakéta csapódott be egy kilencemeletes lakóépületbe a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza közelében található Bilhorod-Dnyisztrovszkijben péntek hajnalban, a támadásban legalább tizennégyen életüket vesztették és harmincan megsebesültek - közölték az ukrán mentőszolgálatok.

A támadásokban 38-an sebesültek meg, akik közül hatan gyerekek, mindannyiukat kórházba szállították. A katasztrófavédelmi szolgálat munkatársainak nyolc ember sikerült kimenteniük, köztük három gyermeket.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő portálon azt írta, hogy Szerhijivkában a kilencszintes épület külső falai és minden szintjének mennyezete beomlott. Az üdülőközpontban egy kétemeletes lakóépület mindkét szintje és teteje súlyosan károsodott.

Drónhadsereg és új ombudsman

Az ukrán légierő parancsnoksága közben arról számolt be, hogy a délelőtti órákban az ukrán légvédelem lelőtt egy orosz Forposzt típusú drónt - azaz pilóta nélküli repülőgépet -, amely újabb megsemmisítendő célpontot próbált találni a déli Mikolajiv megyében.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzátette, hogy a Forposzt csaknem a legdrágább pilóta nélküli légijármű, amely Oroszországban hadrendben van. Árát hétmillió dollárra becsülik.

A United24 adománygyűjtő platform az ukrán fegyveres erők vezérkarával és a digitális fejlesztési minisztériummal közösen bejelentette a "drónhadsereg" elnevezésű projekt elindítását. Ez a program magában foglalja a drónok rendszeres beszerzését, javítását és működési cseréjét, valamint vezetőképzést - számolt be az Ukrajinszka Pravda.

A projekt első feladata 200 felderítő drón beszerzése az ukrán fegyveres erők számára, valamint több ezer egyszerűbb drón összeállítása. Az emberek a világ minden tájáról adományozhatnak pénzeszközöket, vagy odaadhatják saját drónjukat az ukrán hadseregnek a United24 internetes oldalán keresztül. Saját drónt külföldről a projektpartnereknek lehet küldeni egy lengyelországi és egy amerikai központba, ahonnan Ukrajnába szállítják. Az ukránok pedig a csomagküldő postaszolgálaton keresztül küldhetik el a hadseregnek.

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő tájékoztatása szerint az ukrán törvényhozás eközben jóváhagyta Dmitro Lubinec új emberi jogi ombudsman kinevezését. A határozatot 250 képviselő hagyta jóvá a 450 fős parlamentben.