Hidegháború - Kész katonákat küldeni Amerika Ukrajna védelmére

Hidegháború - Kész katonákat küldeni Amerika Ukrajna védelmére

8500 amerikai katonát helyeztek fokozott készültségbe arra az esetre, ha Oroszország támadást indítana Ukrajna ellen - közölte hétfőn John Kirby, a Pentagon szóvivője.

A CNN tudósítása szerint Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere Joe Biden elnök utasítására parancsot adott ki, hogy az Egyesült Államok felkészüljön egy lehetséges orosz invázióra Ukrajnában, ugyanis a helyi hírszerzők szerint bármikor kitörhet a háború. 

Kirby kijelentette, hogy a fokozott készültségbe helyezett amerikai csapatok célja a NATO gyorsreagálású haderejének megerősítése volt, de hozzátette, hogy "készen állnak minden más eshetőségre is".

"Az Egyesült Államok lépéseket tett, hogy fokozza készenlétét itthon és külföldön, ezért készek reagálni egy sor váratlan helyzetre, beleértve a NATO reagáló erők támogatását is, ha arra kerülne sor"

- mondta Kirby. Megjegyezte, a NATO azonnal reagáló hadereje jeleneleg "körülbelül 40 000 többnemzetiségű katonát foglal magában".

Biden egy magas rangú tisztviselő elmondása szerint szombaton Camp Davidben tartott eligazításán megvitatta az amerikai csapatok baltikumi és kelet-európai megerősítésének lehetőségeit.

A katonai csapatok Kelet-Európába való küldésének célja az elrettentés és a szövetségesek megnyugtatása lenne, ugyanakkor nem érkezett javaslat arra, hogy amerikai harci csapatokat telepítenének Ukrajnába, vagy részt vennének bármilyen harci szerepben. Kirby megjegyezte, hogy az Egyesült Államoknak vannak katonai tanácsadói Ukrajnában. Kirby nem árulta el, hogy az amerikai csapatok hol helyezkedhetnek el, de azt mondta, hogy az Egyesült Államok "világossá tette a keleti szövetségesei számára, hogy készek megerősíteni egységeiket, ha szükség lesz rá".

A legfrissebb hírek szerint gyorsan eszkalálódhat a helyzet Ukrajnában. Az amerikai külügy vasárnap csökkentette a létszámát az Egyesült Államok kijevi nagykövetségén "óvatosságból". Biden hétfő délután 80 perces biztonságos videóhívást folytatott európai vezetőkkel, válaszul Oroszország katonai fellépésére. 

.

Az amerikai elnök azt mondta az újságíróknak a Fehér Házban, hogy "teljes egyhangúság" van az európai vezetőkkel az oroszkérdésben. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a vezetők megvitatták "az előkészületeket arra az esetre, ha Oroszország támadást indítana Ukrajna ellen."

Az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország, az Egyesült Királyság és az Európai Unió vezetőivel folytatott virtuális találkozót követően Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette:

"Egyetértünk abban, hogy Oroszország minden további Ukrajna elleni agressziója súlyos következményekkel járna. "

 

Biden és nemzetbiztonsági csapata "minden forgatókönyvre" felkészült, beleértve azt a lehetőséget is, hogy csapatokat küldjenek Kelet-Európába egy esetleges orosz invázió miatt Ukrajnában - közölte hétfőn a Fehér Ház.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára szerint az amerikai csapatok növeléséről szóló döntés megelőzheti az ukrán határon átvonuló orosz erőket, de szerinte egy ilyen lépés nem jelent változást Biden gondolkodásában.

"Soha nem zártuk ki annak lehetőségét, hogy további segítséget nyújtsunk. Ezek a megbeszélések még folyamatban vannak"

- mondta. 

Stoltenberg hétfői közleménye szerint a NATO kész további hajókat és vadászgépeket is küldeni Kelet-Európába, és készenlétbe helyezik csapataikat is.

"A NATO továbbra is megtesz minden szükséges intézkedést valamennyi szövetséges védelme érdekében, beleértve a Szövetség keleti részének megerősítését is."

Az ukrán védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzése szerint Oroszország jelenleg több mint 127 000 katonát telepített a térségbe, miközben amerikai tisztviselők amiatt aggódnak, hogy Oroszország bármikor képes inváziót indítani.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfői videóbeszédében kijelentette, hogy az ukrán állampolgároknak "nincs okuk pánikra", mivel jelenleg is "a helyzet teljes enyhítésén dolgoznak" Kelet-Ukrajnában. Az amerikai tisztségviselők még mindig nem tudják, mit tervez Vlagyimir Putyin orosz elnök. Úgy vélik, egyelőre még nem döntött arról, hogy megtámadja Ukrajnát. Egyes tisztviselők azonban, akik látták a hírszerzést, azt állítják, hogy nem alaptalan az a feltételezés, hogy Oroszország megpróbálja elfoglalni Kijevet és megdönteni a kormányt, ahogy arról a CNN korábban már beszámolt.