NATO-főtitkár: a jelek szerint az oroszok átfogó támadásra készülnek

NATO-főtitkár: a jelek szerint az oroszok átfogó támadásra készülnek

Minden jel arra utal, hogy Oroszország átfogó támadásra készül Ukrajna ellen - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a német televízióban szombaton.

Az MTI tudósításában azt írja, Stoltenberg rámutatott: folyamatosan újabb katonák érkeznek a térségbe, és Moszkva állításával szemben nem vonták vissza a csapatokat. A főtitkár hozzátette: úgy tűnik, hogy Oroszország ürügyet keres a támadásra.

Nyugati adatok szerint több mint 150 ezer orosz katonát vontak össze az ukrán határ mentén. Moszkva tagadja, hogy invázióra készülne.

A feszültség fokozódása ellenére Stoltenberg továbbra is a politikai megoldás híve.

"Rá akarjuk bírni Oroszországot, hogy változtasson irányt, és üljön le a tárgyalóasztalhoz"

- jegyezte meg.

Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban a főtitkár azt mondta: a szövetség védelmi képességeinek megerősítésével, kiképzéssel és felszereléssel segíti az országot. Stoltenberg aláhúzta: Ukrajna tagsága a katonai szervezet harminc tagjának együttes döntésén múlik. Egyelőre azonban inkább az a fő kérdés, elfogadható-e, hogy egy nagyhatalom - például Oroszország - erőszakkal megszabja egy másik országnak, mit tehet vagy mit nem - hangsúlyozta.

Megszólaltak a nyugati gazdasági nagyhatalmak

Eközben a világ legfejlettebb iparosodott országait tömörítő G7-csoport külügyminiszterei szombati közleményükben nagyon aggasztónak nevezték, hogy a szembenálló felek megsértették a tűzszünetet Kelet-Ukrajnában. A G7 miniszterei elítélték a nehézfegyverzet használatát és a lakott területek elleni tüzérségi támadásokat a Donyec-medencében. Kiemelték: az incidensek egyértelműen sértik az ukrajnai konfliktus rendezését célzó minszki egyezményeket.

A G7-csoport külügyminiszterei egyúttal felszólították Oroszországot, hogy vesse latba az oroszbarát szakadárok fölötti befolyását, és teljesítse a minszki megállapodásban vállalt kötelezettségeit.

A miniszterek jelezték: aggódnak a szakadár területek tevékenységei miatt, és attól tartanak, hogy „megrendezett incidensek” indítékul szolgálhatnak az orosz katonai fellépéshez.

A G7 képviselői ugyanakkor méltatták Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozatát, amelyben hangsúlyozta, hogy kész konstruktív szerepet játszani a béke megteremtésében.

A Világbank szintén szombaton közölte, hogy 350 millió dollár folyósítását készíti elő Ukrajna számára, amelyről az igazgatótanács március végéig fog dönteni. A Világbank vezetője, David Malpass biztosította az ukrán elnököt arról, hogy a csoport továbbra is támogatja az ukrán nép és gazdaság rövid és hosszú távú finanszírozását.