Uniós szóvivő: "Kimondhatatlan szenvedést okoznak a helyi közösségeknek" a zsidó telepesek Ciszjordániában

Uniós szóvivő: "Kimondhatatlan szenvedést okoznak a helyi közösségeknek" a zsidó telepesek Ciszjordániában

Elmérgesedhet az izraeli-palesztin konfliktus a szélsőségesek okozta erőszak és terrorizmus miatt.

Sürgős intézkedésekre van szükség a palesztin lakosságú Ciszjordániában, az ottani zsidó telepesek támadásai miatt ugyanis a helyzet kikerülhet az irányítás alól - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője szerdán.

Közleményében az uniós illetékes hangsúlyozta: a ciszjordániai zsidó telepesek "terrorizmusának fellángolása" nagyon sok polgári áldozathoz vezetett, palesztin közösségek kényszerültek elhagyni otthonaikat.

A telepesek támadásai "kimondhatatlan szenvedést okoznak a helyi közösségeknek"

- fogalmazott Peter Stano az MTI beszámolója szerint.

Kijelentette: Izraelnek kötelessége megvédeni a ciszjordániai civileket a "szélsőséges telepesek" által alkalmazott erőszaktól. Kötelessége továbbá felelősségre vonni az elkövetőket, és biztosítania az izraeli hadsereg (IDF) beavatkozását. Ez jogi kötelezettség, teljesíteni kell - húzta alá.

A ciszjordániai zsidó telepesek támadásai tovább fokozzák a Gázai övezet amúgy is tragikus helyzetét, és növelik a konfliktus elmérgesedésének kockázatát, melyet minden áron el kell kerülni - tette hozzá az uniós külügyi szolgálat szóvivője.

Mahmúd Abbász palesztin elnök már hetekkel ezelőtt a ciszjordániai zsidó telepesek támadásainak beszüntetésére szólított fel, mert ezek szerinte nagymértékben felelősek az izraeli-palesztin konfliktus súlyosságáért.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap egy televíziós interjúban szintén azt mondta: "teljességgel elfogadhatatlanok a szélsőséges telepesek erőszakcselekményei ártatlan civilek ellen Ciszjordániában".

(Címlapkép: Izraeli harckocsizók Észak-Izraelben, a libanoni határ térségében 2023. október 30-án. MTI/EPA/Atef Szafadi)