Engedményekre kényszerül az Orbán-kormány korrupciós ügyekben

Engedményekre kényszerül az Orbán-kormány korrupciós ügyekben

A Népszava úgy tudja, hogy az Orbán-kormány további engedményekre készül az uniós tárgyalásokon annak érdekében, hogy megkapja a befagyasztott támogatásokat.

A napilap szerint a jogállamisági eljárás keretében kilátásba helyezett pénzbefagyasztás visszavonása és a helyreállítási pénzek folyósítása érdekében az Orbán-kormány több mint tíz jogszabályt hozna, illetve módosítana.

Többek közt a megbeszéléseken körvonalazódik a megegyezés a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény módosításáról az OLAF helyszíni ellenőrzéseihez nyújtott támogatás kötelezettségének jogszabályba foglalásáról, bizonyos esetekben ingyenessé tennék a közérdekű adatigénylést, valamint változtatnának a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatát érintő előírásokon is, amely a családtagjaikra is kiterjedhet. A magyar vállalások egyelőre nincsenek kőbe vésve, de állítólag az egyeztetések biztatóan alakulnak.
Rossz esetben ugyanakkor a Népszava szerint akár 3500 milliárd forintot is zárolhatnának a hazánknak 2021-2027 között járó EU-s alapokból, ha a kormány nem hajtja végre a kért intézkedéseket.

Az eljárással párhuzamosan zajlanak a tárgyalások Budapest és Brüsszel között a 2500 milliárd forintnyi helyreállítási forrás odaítéléséről is, amelyet főként a korrupcióval és a jogállamisági normák érvényesülésével kapcsolatos brüsszeli aggályok hátráltatnak.