Amikor a földi paradicsomból pokol lesz - így bugyog a láva Hawaii szigetén

Videón a vulkánkitörés.

Persze a szigeten élőknek mindig számolniuk kell ezzel a veszéllyel, hiszen több aktív vulkánon tengetik mindennapjaikat. A Kilauea vulkánnak sem ez az első nagy pusztítása, harminc évvel ezelőtt egy egész várost, Kalapanát borította el a tűzhányó lávája.

Most helyi idő szerint vasárnap estig mintegy 30 házat pusztított el a fortyogó magma, és csaknem 2000 embert kényszerített otthona elhagyására. A CBS televízió helyszíni tudósítása szerint a kitelepítetteknek azzal kell számolniuk, hogy nagyon hosszú ideig, vagy talán soha nem is térhetnek vissza otthonaikba.

Hawaii polgári védelmi vezetője, Talmadge Magno vasárnap este a helyi tévéhíradóban arra intette honfitársait, hogy aki mégis visszamerészkedne a katasztrófa sújtotta térségbe, okvetlenül viseljen gázmaszkot, a környéket ugyanis a lávával együtt mérges gázok árasztották el, és nagyon magas a levegő kéndioxid-tartalma.

A pénteki, 6,9-es erősségű földrengés után szombaton több száz kisebb rengés rázta meg a Nagy Szigetet, s a tudósok megfigyelései szerint a vulkán aktivitása nem lappad, hanem kifejezetten erősödik.

Kilauea volcano eruption in Hawaii 2018

Kilauea volcano eruption in Hawaii (May 6, 2018). Hawaii lava flow house. Best videos compilation! SUBSCRIBE: https://goo.gl/6pnECU EPIC ERUPTION AT HAWAII: https://www.youtube.com/watch?v=IZZZgO48T98 #fobosplanet #Kilauea #volcano #Hawaii #news #earthquake