A súrlódások dacára egyetértettek a V4-ek kormányfői a háború alapvető kérdéseiben

A súrlódások dacára egyetértettek a V4-ek kormányfői a háború alapvető kérdéseiben

Egyetértettek a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) miniszterelnökei az orosz-ukrán háborút érintő alapvető kérdésekben, azaz: Ukrajna területi egységét meg kell őrizni, az ott dúló háborút minél hamarabb be kell fejezni, s Oroszország nem jelenthet veszélyt Európára.

Egyetértettek a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) kormányfői az orosz-ukrán háborút érintő alapvető kérdésekben, azaz, hogy Ukrajna területi egységét meg kell őrizni, az ott dúló háborút minél hamarabb be kell fejezni, s hogy Oroszország nem jelenthet veszélyt Európára - állapította meg a négy miniszterelnök egybehangzóan a kassai találkozó után tartott közös sajtótájékoztatón csütörtökön.

Az MTI tudósítása szerint a V4-es országok kormányfői több mint féléves szünet után ültek közös tárgyalóasztalhoz, a kassai találkozón az ukrajnai háború és azzal összefüggő kérdések, az energetikai válság, az illegális migráció, valamint az európai uniós források témája került terítékre.

A V4-ek miniszterelnökei fontosnak és a jövőt tekintve is szükségesnek nevezték a visegrádi országok együttműködését, valamint hangsúlyozták, hogy

a bizonyos kérdésekben meglévő álláspontbeli különbségek dacára mindannyian alapvetően azonos módon ítélik meg az orosz-ukrán háborút.

A csúcstalálkozó sajtótájékoztatóján Orbán Viktor közös kihívásoknak nevezte az illegális migrációt, az energiaválságot, a gazdasági recesszió megakadályozását és a külső schengeni határok védelmét. Úgy vélte, konkrét és nehéz témák kötik össze a visegrádi országokat, és az ezekben a témákban felmerülő kérdésekre együtt könnyebben adnak választ, mint külön, ezért a visegrádi négyeknek (V4) továbbra is van jövője. Azt ígérte, Magyarország támogatja Finnország és Svédország NATO-tagságát, s arról is szólt, hogy minden akadály elhárult az Európai Bizottság és Magyarország között, amely a megállapodást eddig hátráltatta. Támogatjuk Ukrajnát, de azt nem, hogy az EU eladósítsa magát - szögezte le.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, aki rendkívül konstruktívnak nevezte a találkozót, azt mondta: annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban leginkább arról lehetett hallani, hogy miben különbözik a V4-es országok véleménye, a kassai találkozón megerősítést nyert, hogy a visegrádi partnereknek nagyon is szükségük van egymásra.

"A visegrádi országok mindig győztesek voltak, amikor együtt tartottak"

- fogalmazott.

A lengyel miniszterelnök kiemelte: partnereivel megegyezett a véleményük abban, hogy az ukrajnai háborúnak minél hamarabb véget kell érnie, az ország területi egységének megőrzése mellett. Rámutatott: a háború következményeként újabb menekülthullámokra kell számítani Ukrajnából, s ezzel összefüggésben felszólította az Európai Bizottságot, hogy tegyen előzetes lépéseket a menekülthullám kezelésére, és segítsen többet az érintett országoknak. Szólt a fokozódó, déli irányból érkező illegális migrációról is, amit komoly kihívásnak nevezett.

A lengyel kormányfő elmondta: a találkozón sok szó esett az EU-s forrásokról, amelyek elosztása - mint mondta - "néhányunk esetében igazságtalan, s igazságosnak kell lennie." Leszögezte: "úgy gondoljuk, hogy az EU vezetésének egyformán kellene tekintenie az összes tagországra."

Petr Fiala cseh kormányfő azt mondta: meggyőződése, hogy a V4-es együttműködésnek van értelme és jövője, és folytatni fogják a minisztériumok szintjén is. Fontosnak mondta a kassai találkozót, ahol "nyílt párbeszédet sikerült folytatni olyan kérdésekről is, amelyekben különbözők az álláspontok" -, s ez utóbbiak tiszteletben tartása mellett - egyetértés volt Ukrajna tekintetében a legtöbb lényegi kérdésben, egyebek mellett abban, hogy meg kell őrizni Ukrajna területi egységét, és katonailag és anyagilag is segíteni kell az orosz agresszió elleni harcában.

Elmondta, hogy terítéken szerepeltek energetikai kérdések is.

"Azt akarjuk, hogy az energiaárak ne befolyásolják országainkat, erősíteni akarjuk az energetikai rendszerek ellenállóképességét, és meg akarunk szabadulni az orosz energiafüggőségtől"

- jelentette ki.

Eduard Heger szlovák kormányfő elmondta: segítséget kért hivatali partnereitől az országában körvonalazódó egészségügyi válság kezelésére, annak összefüggésében, hogy a pozsonyi kormánynak továbbra sem sikerült végső megegyezésre jutnia a béremelési követelésekkel előálló orvosi szakszervezetekkel, aminek következtében több mint kétezer orvos adta be felmondását.