Beszéltem az államtitkárral, kitaláltuk a megoldást - így zajlott az Elios-beruházás Vácon

Beszéltem az államtitkárral, kitaláltuk a megoldást - így zajlott az Elios-beruházás Vácon

Újabb hangfelvétel került az Alfahír birtokába, amelyen Pető Tibor, Vác fideszes alpolgármestere arról beszél, hogy milyen körülmények között próbálták megszervezni, hogy az Elios által végzett lámpacsere megfeleljen az uniós támogatási feltételeknek. A városatya azt is elismeri, hogy a fideszes önkormányzatnak nincs embere, aki egy hasonló beruházást le tud vezényelni és projektelőkészítésre sem költenek semmit.

Nem hiába titkolta az Elios-lámpacserével kapcsolatos OLAF-jelentést Vác önkormányzata, amikor február közepén egész egyszerűen nem adta ki az Európai Csalás Elleni hivatal talált szabálytalanságokra vonatkozó dokumentumot az Átlátszó adatigénylésére. Az oldal ugyan nem járt sikerrel, de helyi civilek később sikerrel kérték ki az önkormányzattól a lámpacserével kapcsolatos adatokat. 

Ez volt az a beruházássorozat, amelyben a miniszterelnök veje is érintett volt: Tiborcz István egykori cége 13 milliárd forintért korszerűsítette a fideszes városok közvilágítási rendszerét, de az EU-s Csalás Elleni Hivatal a rengeteg törvénytelenség miatt közbelépett, így a fiatal vállalkozó gazdagodását uniós támogatás helyett magyar adóforintokból kellett kifizetni. 

Ha egyszerűen kell megfogalmazni, nincs projektmenedzsmentünk

- így magyarázza Pető Tibor, Vác alpolgármestere, hogy mi volt a fő probléma az Elios-beruházással az ő részükről. Ennek némiképp köze lehet ahhoz, hogy az Eliosszal Vácon olyan lámpákat is lecseréltetett az önkormányzat, amelyeket mindössze néhány évvel korábban szereltek fel, szintén uniós pénzből. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezért 20 millió forintot vissza is kért a fideszes vezetésű várostól.

Az Elios-beruházás a büntetés miatt nem 80, hanem 100 millió forintos önerőből valósult meg a településen. Ezt korábban azzal magyarázta Fördős Attila a Hír TV-nek, hogy

nem figyeltek oda eléggé

az általa vezetett önkormányzatnál. De nemcsak a büntetés miatt vesztett pénzt a város.

Mi a f*szt tudunk itt csinálni b*zdmeg? - trágár hangfelvételen vallanak a fideszes városatyák a semmittevésről

Elképesztő stílusban, italozás közben tárgyalnak a helyiek mindennapjait meghatározó döntésekről a váci önkormányzat fideszes tagjai. Az Alfahírhez eljuttatott hangfelvételek alapján több olyan dolgot sem gondolnak komolyan az október 13-án újrainduló városatyák, amelyről a nyilvánosság előtt mást mondanak. Például elismerik, hogy gyakorlatilag semmit sem csinálnak.

Csak a szerencsén múlott, hogy nem buktak nagyobbat

Jókora megtakarítással számoltak arra az esetre, ha az Elios új lámpákat szerel fel Vácon, de azóta kiderült, hogy ebből semmi nem jött össze, hiába ígért még 2012-ben a városvezetésnek 41%-os megtakarítást a közvilágítási költségekből Hamar Endre, Tiborcz István üzlettársa.

A szakértők hiányát ilyen, tízmilliós nagyságrendű mínuszok kísérték a városban, miközben egy korábbi hangfelvételen felelős gazdálkodás helyett adóemeléssel tömte volna be a költségvetési lyukakat a helyi Fidesz. Az alpolgármester a beruházással kapcsolatban úgy fogalmaz a felvételen, hogy

hiába viszi a projekteket a városba, ha a városüzemeltetési holdingon belül nincs olyan csapat, aki a megvalósítást le is tudná menezselni.

Az alpolgármester arra is céloz, hogy minisztériumi szinten segítették Orbán Ráhel férjének a vagyonszerzését.

Pénteken megyünk be a fejlesztésibe, beszéltem az államtitkárral, azt mondta, hogy támogatja, kitaláltuk a megoldást közösen a kivitelezővel.

Pető szerint az volt a "kurva nagy" szerencséjük, hogy az Elios-ügy akkor bukott ki és nem egy helyszíni ellenőrzésen vagy egy utóellenőrzésen, mert akkor jóval nagyobb büntetést, kellett volna fizetniük a nem megfelelő műszaki megoldások miatt.

És, hogy mi volt a fő probléma a Tiborcz István-féle lámpaberuházással, ami miatt ügyeskedni kellett? A projekt költség-haszon-elemzésben 100 ezer óra élettartammal számoltak a lámpák esetében, de nem nyújtottak be olyan dokumentumot, ami igazolta volna, hogy tényleg bírni fogják addig a lámpák. Ráadásul a pályázathoz csatolt műszaki leírás szerint a lámpák garantált élettartama csak 60-80 ezer óra volt.

A külső műszaki ellenőrök szóltak, hogy a pályázati dokumentáció alapján a 100 ezer óra élettartam megalapozatlan, ezért javasolták, hogy minden kedvezményezett kössön 25 évre rögzített áras karbantartási szerződést. Vác nem kötött ilyen karbantartási szerződést, de a 100 ezer óra lámpa-élettartam miatt jogosult lett az EU-támogatásra.

Pető Tibor a felvételen egyébként azt is kifejti, hogy

az önkormányzat semmit nem költ pályázatelőkészítésre,

miközben a közeli Dunakeszin erre százmilliós nagyságrendben jut pénz. 

Álfüggetlen jelöltekkel akadályoznák meg saját bukásuk a fideszesek?

A Fidesz a belső felmérések szerint elég rosszul áll Vácon, mivel Fördős Attila és trágár szájú csapata jóval népszerűtlenebb a településen, mint a párt maga - pont a korábban beismert semmittevés és a sorozatos botrányok miatt.

Erre utal az is, hogy több, papíron független polgármesterjelölt indul ugyan Fördős mellett, mégis ketten elég erősen kötődnek a Fideszhez. Azaz ki lehet mondani, hogy lényegében az országszerte alkalmazott, szavazatelaprózó taktikát választották a kormánypártok a Dunakanyar szívében is, de a probléma nagysága miatt itt jóval többet adtak a látszatra.

Negyedmilliárdos megbízás a független barátnak

Vásárhelyi Tamás papíron független polgármesterjelölt őrző-védő cégével még 2013-ban szerződött a váci kórház, azóta közel negyedmilliárd forintot fizetett ki neki az intézmény. Mindezt úgy , hogy a megbízások nagysága miatt

közbeszerzést kellett volna kiírni a Duplex Kft. által végzett munkákra.

Az egészségügyi intézmény feletti irányító jogkört az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyakorolja, nekik kellett volna a törvényeket betartatni, de ez valamiért 5 év alatt nem jött össze. Nem mellékes, hogy ennek a tárcának a miniszterhelyettese Rétvári Bence, Vác fideszes országgyűlési képviselője, aki többször kampányolt együtt Fördősékkel.

Az "Egyszerűen senkik vagytok" videóból elhíresült Bodonyi Bélával is jó kapcsolatot ápol Vásárhelyi. Több közös fotón is szerepelnek a Fidesz helyi elnökével, ölelkezve mulatnak a kamera előtt.

Az egyik jelölt a másik szócsövét támogatja

Néveri István papíron "Váci szívvel" nevű formáció jelöltje, de az őt népszerűsítő portál hemzseg az összellenzéki jelöltet lejárató írásoktól, miközben a bevallottan semmit nem csináló Fördőst alig-alig kritizálják. A Váci Világ nevű oldal hirdetői között felbukkan Vásárhelyi Tamás cége, ami ugye fideszes minisztériumi közreműködéssel jutott negyedmiliárdos megrendeléshez, azaz

gyakorlatilag a kormánypárt pénzeli Néveriék szervezetének szócsövét.

A polgármesterjelölt mellett kampányol egyébként a csalásért három évre ítélt Nagy Péter is, Habony Árpád egykori apósjelöltje a "változás emberének" nevezi Néverit. 

Alább meghallgatható az a hangfelvétel is, amelyen Pető Tibor alpolgármestert gyalázza fideszes társai előtt Fördős Attila, mert "nem ért hozzá":