Mi a f*szt tudunk itt csinálni b*zdmeg? – trágár hangfelvételen vallanak a fideszes városatyák a semmittevésről

""

Elképesztő stílusban, italozás közben tárgyalnak a helyiek mindennapjait meghatározó döntésekről a váci önkormányzat fideszes tagjai. Az Alfahírhez eljuttatott hangfelvételek alapján több olyan dolgot sem gondolnak komolyan az október 13-án újrainduló városatyák, amelyről a nyilvánosság előtt mást mondanak. Például elismerik, hogy gyakorlatilag semmit sem csinálnak. Többek között arról beszélnek, hogy semmi fejlesztés nincs, rosszul gazdálkodnak és azt sem tudják, hogy mit akarnak, de a felvételen Fördős Attila polgármester megalázó módon oktatja ki Pető Tibor alpolgármestert a pénzügyekkel kapcsolatban.

Engem minden lófaszért feljelentenek, én mást se csinálok, csak bíróságra járok ezek miatt a görények miatt

- így indítja a kormánypárti káromkodásparádét Fördős Attila, Vác polgármestere a szerkesztőségünkhöz eljuttatott felvételeken, amelyen a helyi viszonyokat jól ismerő forrásaink szerint csak fideszes városatyák beszélnek. A 2010 óta regnáló politikus az egyik felvétel elején azzal kapcsolatban ragadtatja el magát, hogy politikai ellenfelei folyamatosan támadják. Szóba hozza a szocialista Kiss Zsolt esetét, akiről saját sajtómoderátorral irattatták meg, hogy káromkodik, és szerinte azzal az akcióval 

ország világ láthatta, hogy milyen mosdatlan szájú. 

Pedig a felvételeken a fideszesek használják szinte kötőszóként az alpári káromkodásokat, miközben elismerik, hogy a hasonló városokhoz képest elég rosszul teljesítenek. 

Fördős és Pető Tibor alpolgármester között parázs vita zajlik a városüzemeltetés hiányos költségvetéséről. Pető neve nemcsak sportolói múltja miatt lehet ismerős, ő volt az, aki a Fidesz 2018-as győzelme után megüzente 7,5 millió, nem a kormánypártokra szavazó magyarnak, hogy "egyszerűen senkik vagytok".

A felvételen Fördős csak Tibinek hívja és kioktató hangnemben alázza meg képviselőtársai előtt:

Tibi, te nem vagy pénzügyes, hagyjad abba az egészet, mert hülyeséget beszélsz. Nem értesz hozzá Tibi, az a baj. Nem indult mínusszal Tibi, ne vitatkozz, nem értesz hozzá és hülyeséget beszélsz, hülyeséget beszélsz, nem értesz hozzá.

Petőt nem sikerül meggyőzni, az alpolgármester viszont saját hátsó felét is előhozza a pénzügyekről a vitában. Az alpolgármester a testület női tagjától elnézést kérve azt a kérdést teszi fel a városüzemeltető hiányos költségvetésével kapcsolatban, hogy:

Szerinted mennyire lenne szétbaszva a seggem, már elnézést a kifejezésért Ági.

Az ülésről időközben távozik a polgármester és az egyik képviselő, alighogy elhagyják a termet, társaik csak két majomként hivatkoznak rájuk.

"Mi a faszt tudunk itt csinálni baszdmeg?"

- hangzik el a kérdés egy másik felvételen az egyik képviselő szájából, de a megoldással hamarosan előáll Pető. A hangulatot ugyanis nemcsak a káromkodások teszik kocsmaivá,

az alpolgármester 10 sört hozat,

de ameddig megjön az ital, belekezdenek a várossal kapcsolatos konkrét ügyekbe. Az egyik képviselő az alpolgármester gondolatmenetét folytatva kimondja, hogy valójában hogyan gazdálkodnak a település vagyonával:

Visszatérve arra, amit a Tibi mondott, dugdossuk a lyukat ugye, és semmi fejlesztés nincs. Sőt, állandó megoldás nincs. Helyben állunk, érted?

Arról beszélnek, hogy semmit nem tudnának tenni akkor, ha a nemzetgazdasági miniszter arra kérné őket, hogy mutassák be, mit tettek azért, hogy felelős gazdálkodása legyen a városnak.

Nem sokkal később az hangzik el, hogy az általuk összehozott több száz millió forintos hiányt

adóemelésekkel vagy új adók bevezetésével tudják kezelni.

Vác Kisvác nevű városrészével kapcsolatban is elismerik, hogy jóval többet is tehettek volna az ottlakókért:

- Kisvác nagyon szarul néz ki.
- Hát hogy nézne ki, hogy nézne ki? Hát még kevesebbet fogunk rákölteni.
- Hát nézd meg, hogy mit kapott Kisvác meg más városrész.
- De azért azt nézd meg, hogy más városrész mit kapott, Pisti! És nyugodtan megnézheted az övét, de nem mondhatjátok, hogy ez a cég tolja az összes fideszest és KDNP-st, mert a Zolika körzetébe felmehetsz.

Fördős Attila polgármester, akire fideszes társai csak majomként hivatkoznak

Nemcsak váci sajátosság, de a településen kiemelkedően sok olyan körforgalom van, ami valójában csak egy úttestre felfestett sárga pötty. Rendkívül balesetveszélyes, igaz olcsóbb, mint a rendes körforgalom. Ezzel kapcsolatban is másképp gondolkozik a fideszes alpolgármester párttársai előtt, mint ahogy azt a nyilvánosságnak előadják:

balhés volt a körforgalom is lássuk be. Ott nálatok a Zöldfa utcába. Én is ott járok minden nap, hát azt lássuk be, ha polgár lennék, azt mondanám, hogy ki az a hülye, aki ezt idetette.

Egy képviselő siet a sárga pöttyök védelmére, amellyel szerinte nincs akkora baj, mint mondják. De nem csak ezzel van probléma, az önkormányzati lakások botrányos helyzetét is őszintén tárgyalják. Az egyik képviselő elismerte, hogy vannak olyanok, akik csak "kúrólaknak" használják az önkormányzati ingatlanokat, miközben családok állnak sorban azért, hogy lakáshoz jussanak. Azt azonban még képviselőtársai előtt sem, csak négyszemközt hajlandó elárulni, hogy pontosan kire gondol.

Pető Tibor alpolgármester és Fördős Attila
Váci Napló

A pénzhiány témája többször is visszatér a felvételeken, miközben folyamatosan szisszennek a már ott levő/ frissen meghozott alkoholos italok. "Nulla forintunk van arra, hogy előkészítsünk. Mit újítsunk? Márciusban indulnak a pályázatok, beszéltünk erről?(...) A nincsből nem tudunk költeni." A rossz pénzügyi helyzet okát is kifejtik:

A környező városokhoz képest mi költünk a legkevesebbet városüzemeltetésre. Az visz a csőd felé, hogy a bevételeink alacsonyak.

A felvétel alapján érthetővé válik, hogy hogyan tudta elfecsérelni a kormánytól mobilgátra kapott 2 milliárd forintot a fideszes városvezetés, amelytől hosszan tartó semmittevés után kérték vissza a támogatást. Vácot 2010 óta irányítja Fördős Attila polgármester, aki KDNP-sként a fideszes Pető Tibort, mostani alpolgármesterét verte el az önkormányzati választáson.

A testület kormánypárti tagjainak több botránya is volt az elmúlt években. A Fidesz önkormányzati képviselői részegen kötekedtek és verték szét a településen a közlekedési táblákat. Ugyan pénzbírsággal megúszták, annek ellenére újraindulhatnak, hogy korábban Pető Tibor azt ígérte, hogy az ítélethozatal után lesznek következmények.

Az Elios-botrányban is nyakig benne volt a fideszes városvezetés, a rendőrség egy éve vitte el az üggyel kapcsolatos iratokat a városházáról.

A váci színházon való nyerészkedés is következmények nélkül maradt: a Váci Dunakanyar Színház 336 milliós felújítását a Bodonyi Béla résztulajdonában álló cégre írta ki a teátrum és az önkormányzat. Bodonyi 2014-ben lett Fördős Attila javaslatára külsős tagja a kultúrával is foglalkozó szakbizottságnak, de Fidesszel való kapcsolatáról mindent elmond, hogy a választások után Pető Tibor váci Fidesz-elnökkel karöltve üvöltötte, hogy „egyszerűen senkik vagytok, hej-hej!”