Azt hittük, Orbán miatt szakad a párt, de csak a kérdést nem értették meg a váci fideszesek

A szocialisták egyébként arra jutottak, hogy

„Orbán Viktor brüsszeli veresége és meghátrálása egyáltalán nem véletlen: a kormánypártokon belüli káoszt és zavartságot világosan jelzi, hogy a Fidesz váci önkormányzati képviselői már csütörtökön elutasították, hogy a várost irányító testület megtárgyalja a bevándorlási kvóta elleni politikai nyilatkozatot”.

Mint ismert, a magyar kormányfő újból támogatta aláírásával az Európai Unió bevándorlás politikáját, többek között az áttelepítési kvótát is.

Mindezen tények tudatában dörzsöltük a tenyerünket a szerkesztőségben, hogy most akkor egy több ezer karakteres cikkel lebbentjük fel a fátylat a Fidesz igazi (h)arcáról, ám amit a lepel alatt találtunk, nos az elég vicces volt...

A Habony-művekben korábban kitalálták, hogy minden önkormányzatnak határozatban kell elutasítani a kötelező érvényű menekült-kvótát. Ugyanakkor, hogy legyen némi értelme a kezdeményezésnek, a Jobbik életszerű módosítókkal reagált, amikkel igyekezett a Fidesz határozatát felturbózni.

Na, itt kezdődtek a problémák

- emlékezett vissza derűsen a múlthét csütörtökre Kászonyi Károly, a nemzeti párt képviselője, az önkormányzat Pénzügyi-Ügyrendi Bizottságának elnöke.

Kászonyi az általa vezetett három tagú bizottság elé terjesztette ugyanis a módosítóit, azonban szavazategyenlőség miatt (a fideszes tag nem jelent meg, a szocialista nem és a jobbikos igen viszont kioltotta egymást) a testület nem vette a határozatot napirendre.

Most érkezünk a csavarhoz. Ugyanis Fördős Attila polgármester azzal nagyon bonyolult kérdéssel fordult kicsit később az önkormányzati testülethez, hogy

"ki támogatja a módosító indítványt?".

Amelyik képviselő azt szerette volna, hogy a napirendre vegye a testület a kvóta-ügyet, annak erre a kérdésre nemmel kellett válaszolnia, így aki azt akarta, hogy az ügyrendi bizottság által módosított indítvány érvényben maradjon, annak a szava az igen volt.

Ez a faramuci helyzet a 14 tagú testületben nagyjából mindenki számára világos volt, a megállapítás alól kivételt csupán négy fideszes és egy KDNP-s képviselő jelentett - ők a baloldal nagy derültségére az MSZP-vel vállt válnak vetve megakadályozták (összesen 10 nem szavazat érkezett), hogy a váci politikusok tárgyalhassanak az EU kvótatervéről.

Sőt, Kászonyi azt az anekdotát is megosztotta jókedvű, bár kissé csalódott szerkesztőségünkkel,

hogy a baloldali politikusok a szavazás után Merkel-pénzét kérték számon megzavarodott fideszes társaikon.

Persze, most élcelődhetnénk azzal, hogy jó kezekben van az ország, de nem vagyunk olyan kukacoskodók.

A lényeg, hogy a Fideszből egyelőre tudatosan csak Orbán Viktor támogatta az EU bevándorlópolitikáját, a váci párttársak csak a feltett kérdést nem értették meg.