Vajon ki keres jobban, az USA elnöke, vagy Matolcsy György?

Az USA elnöke évente átszámítva 114 millió forintot kap, az MNB elnöke 60 millióit és némi prémiumot, de ki dolgozik többet?

Donald Trump úgy lett az USA elnöke, hogy fogalma sem volt arról, ezért mekkora fizetség jár. Egy újságíró világosította fel, hogy évi 400 ezer dollár üti majd a markát. A milliárdos üzletember rögtön jelezte: ingyen ugyan nem dolgozhat az amerikai adótörvények szerint, tehát egy dollárt fog felvenni. Hozzátette továbbá, hogy nem a fizetésért akart elnök lenni. A kasszában maradt összeget feltehetően jótékonysági célokra fordítja majd, de ez most nem igazán fontos, a lényeg, hogy ekkora összeg járna neki.

Az USA elnöki székében ülni és a világ elsőszámú szuperhatalmát vezetni amúgy nem egy vasárnapi wellness-program. Napi 16-18 órás elfoglaltságot jelent, így szerencsés esetekben jó ha öt óra alvás összejön, ezt ráadásul sokszor az elnöki gépen lehet csak eltölteni két kontinens között. Hétvégén sincs megállás, Matolcsy Györgyhöz hasonlóan nem lehet leugrani az MNB által több mint 250 milliárd forint közpénzzel kistafírozott alapítványok valamelyik luxusüdülőjébe pihenni.

Nehéz kérdés tehát, hogy melyik poszt betöltése lehet a kifizetődőbb a bér és munka arányában. Az USA elnökeként sokkal több a feladat és nagyobb a felelősség, ott van például a nagy hadsereg, a sok atombomba, meg 320 millió amerikai, akikre folyton figyelni kell. Az MNB-t vezetni jóval kevésbé megterhelő, viszont szerény évi 60 millióból kell nyomorogni. A ledolgozott munkaórák számát tekintve viszont lehet, hogy ez a megoldás lenne arányaiban kedvezőbb. Jutna idő többek között közbeszerző-mellényes fideszes cimborákkal is találkozni délutánonként, ami további forintokat hozhat a konyhára.

[[nid:192642]]