Valóban nagy a baj Újpesten: még labdára sincs pénze a klubnak

Szellemi, anyagi és morális mélyrepülésben a patinás fővárosi klub. 

Szombaton újra elkezdődött a magyar labdarúgó bajnokság - közkedveltebb nevén az NB1 - következő idénye. A forduló "rangadóját" az angyalföldi Vasas-stadionban rendezték, melyen az átmenetileg albérletben játszó Újpest a Honvédot fogadta, körülbelül 1500 néző előtt. Az esős időben megrendezett találkozón az Újpest csont nélküli 2:0-ás vereséget szenvedett a kispesti együttestől, de ennek különösebb hírértéke manapság már nincs is. 
 
Igazából a következő történetnek sem lenne normális esetben (mármint hírértéke), ugyanis semmi egyéb nem történt, mint az, hogy a mérkőzés szünetében egy egyszerű közönségjátékot szervezett az újpesti klub. Néhány szerencsés szurkoló bemehetett a pályára egy játékra, melynek győztese az a versenyző lett, aki két kísérletből a tizenhatos vonaláról a legközelebb tudta gurítani a labdát a pálya közepét jelző ponthoz. Történetünk hőse miután sikeresen befejezte a játékot, örömében mindkét labdáját kirúgta a lelátóra. 
 
Tette nem is maradt, a jelenlegi újpesti viszonyokat ismerve nem is maradhatott következmények nélkül. Úgy is mondhatnánk, hogy utánanyúltak. 
 
Szerda reggel az Újpest szervezési osztálya Trollfoci-gyanús e-mailben kérte a játékban résztvevőt, hogy szíveskedjék visszaszolgáltatni a két bőrgolyót, hiszen az a nagy múltú és profi labdarúgó klub becses tulajdona. Az e-mail írója sejtelmesen még azt is kilátásba helyezi, hogy ellenkező esetben akár még meg is hiúsulhatnak a jövőbeni közönségjátékok, ha a múltheti versenyző nem juttatja vissza a két zsugát a Szusza Ferenc Stadion recepciójára.
 

Nem engedték be a kiírást

A mérkőzés szurkolói krónikájához tartozik az is, hogy az Újpest biztonsági szolgálata nem engedte be az ultrák egyik transzparensét, melyen börtönben lévő társaiknak szerettek volna üzenni a lelátóról. A molinó szövege úgy hangzott, hogy "A tűz a börtön mélyén is ugyanúgy ég", mely nyilvánvalóan nem tartalmaz semmilyen tiltott szót vagy jelképet, első ránézésre még csak nem is uszító vagy rasszista, ennek ellenére a szekusok arra hivatkoztak, hogy a "börtön" szót tiltja az MLSZ szabályzata. Majd elmondták, hogy egyébként a rendőrség sem engedélyezi a transzparenst és egyébként is rendkívül sajnálják, ha rajtuk múlna, persze beengednék. 

Mi folyik Újpesten?

A fenti két eset csak egy-egy pillanatképe azoknak a folyamatoknak, amik jelenleg az újpesti klub körül zajlanak. Mint ismert, a FIFA eltiltotta az Újpestet az átigazolásoktól a most zajló és a következő átigazolási szezonra. Ez azt jelenti, hogy semmilyen játékosmozgást nem végezhet a klub a 2016/17-es szezon folyamán; a bajnokságot a tavalyi kerettel kell végigjátszaniuk a liláknak. A döntésről mindössze egy szűkszavú közleményben számolt be a IV. kerületi klub még július 6-án, azt állítva, hogy a döntésről csupán az átigazolási időszak kezdete előtt értesült. Ugyanakkor a szóban forgó közlemény szerint is az átigazolási időszak már június 9-én megkezdődött, vagyis a klub egy teljes hónapon át hallgatott a súlyos büntetésről.
 
A klub szurkolói érthető módon kiakadtak, magyarázatot követelnek. Július 10-én 30 szurkoló írt nyílt levelet a csapat belga tulajdonosának, Roderick Duchateletnek, hogy tisztázza a klub körül kialakult vészjósló helyzetet. Válasz tíz nap elteltével sem érkezett, bár mint tudjuk, az is válasz, ha nincs válasz. Mindeközben az ultrák is egyre türelmetlenebbek. A múlt héten egy transzparensen követelték a vezetőségtől, hogy szervezzen a klub szurkolói ankétot és álljanak a nyilvánosság elé. 
 

Eltitkolt edzőmeccsek

No igen, a nyilvánosság, mellyel az elmúlt időszakban rendre hadilábon állt a lila-fehér csapat vezetősége. A klub kommunikációja gyakorlatilag észrevehetetlen a magyar médiában; az együttes hivatalos honlapja pedig alig frissül és gyakorlatilag semmilyen hírértéket nem tartalmaz. A csapat facebook oldalán viszont szorgalmasan törlik a kritikus kommenteket, melyekből érhető okok miatt egyre több van.
 
Kitűnően példázza a szurkolók semmibe vételét az, hogy a nyári felkészülési időszak alatt úgy játszott le több edzőmeccset is a klub, hogy szándékosan elhallgatták a mérkőzések helyszínét és kezdési időpontjait, nehogy véletlenül valaki odamenjen és... megnézze azokat. 
 
Láthatóan nincsen semmiféle koncepciója a klubnak arra nézve se, hogyan lovagolja meg azokat a pozitív energiákat, melyeket a nyári Európa-bajnokságon kitűnően szereplő labdarúgó válogatott teremtett az országban és a potenciális szurkolói tömegek körében. Ez ügyben egyébként - mentségére legyen - nincs egyedül, mert más klubok sem nagyon hajlandóak a szurkolók irányába és a nézőszám növelése érdekében lépéseket tenni. Ez egyébként meg is látszott az elmúlt forduló nézőszámain is.

Na de mi lesz a két labdával?

Ilyen körülmények között nem is lehet csodálkozni azon, hogy a klub azzal van elfoglalva, hogy a két labdát hogyan szerezze vissza. Végül is mivel semmit nem várnak ettől a szezontól a Megyeri úti székházban, idő is van rá és az erkölcsi alap is sziklaszilárd, miért ne lehetne visszakérni a két lasztit? 
 
A drukkernek azonban esze ágában sincs visszajuttatni őket, azonban szívesen felajánlja árverésre mindkettőt, hogy a befolyt bevételből a rácsok mögött lévő szurkolótársakat támogathassák.