Van olyan egészségügyi dolgozó, aki a béremelés után 60 ezer forinttal kevesebb pénzt vihet haza

Van olyan egészségügyi dolgozó, aki a béremelés után 60 ezer forinttal kevesebb pénzt vihet haza

A veszprémi kórház egyik alkalmazottjának elvették az illetménykiegészítését, miután meg kellett emelniük az alapbérét, így összességében kevesebbet fog keresni. Az állami hatóság szerint egyedi esetről van szó.

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház egyik dolgozója arról posztolt, hogy a kórház júliustól megszüntette a korábban neki járó illetménykiegészítést, emiatt augusztusban bruttó 377 ezer forint lesz a fizetése a korábbi 435 ezer helyett – számolt be az RTL Híradó.

Így 60 ezer forinttal kevesebbet fog kapni a korábbihoz képest, ami a szakszervezetek szerint jogszabályellenes.

Hosszú hónapokig folyt a vita az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről. A kormány végül engedett: júliustól 18 százalékkal megemelik az ápolók, asszisztensek, mentősök alapbérét. A rendelkezés azonban nem vonatkozik a jövedelemkiegészítésekre – ezt használta ki a veszprémi kórház vezetősége.

A kórház pénzügyi ügyintézőként dolgozó alkalmazottja korábban 377 ezer forintnyi alapbért, plusz 138 ezer forint bérkiegészítést kapott, így 435 ezer forint volt a bruttó bére. Most az alapbér megemelésével egy időben elvonták a kiegészítéseket, így mindössze 377 ezer forint a még adózatlan fizetése.

Az RTL megkeresésére a kórház azt válaszolta, hogy a jogszabályokat betartották, az érintett dolgozó illetménykiegészítése határozott időre szólt.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a csatornának elmondta:

A közösségi portálokon értesültünk már a kollegák elégedetlenségéről, több esetről is hallottunk már. Ezáltal az a kormányzati szándék, hogy a kollegáknak 18 százalékkal emelkedjen a jövedelme, nem fog beteljesülni.

Hiába növelik meg az alapilletmény besorolásból származó részt, ha a munkáltatói döntésen alapuló részt lecsökkentik vagy megszüntetik – magyarázta. Így még az is előfordulhat, hogy az emelés és a csökkentés kiegyenlítik egymást, vagy akár az, hogy kevesebb összjövedelmet kap az érintett dolgozó.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint ez az eljárás jogellenes:

Van egy kormányrendelet, ami kimondja, hogy a béremelés nem járhat együtt azzal, hogy a munkáltató elvonja azokat az egyéb juttatásokat, amelyeket korábban adott a dolgozónak, hiszen, ha ez megtörténne, akkor összességében kevesebbet fog keresni a dolgozó.

Ezt Soós Adrianna, a szervezet elnöke mondta el, aki szerint ez a gyakorlat újabb felmondásokhoz fog vezetni. Hozzátette: már az is elég nagy gondot okoz, hogy csak júliustól kapták meg a mindössze 18 százalékos béremelést, és az csak az augusztusi fizetésben fog megjelenni először, miközben az infláció éves szinten a 20 százalékot is eléri.

(Címlapkép: A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház 2023. május 25-én. MTI/Vasvári Tamás)