A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében építhetnek a vállalkozások munkásszállókat a gazdasági bevándorlóknak

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében építhetnek a vállalkozások munkásszállókat a gazdasági bevándorlóknak

A Gazdaságvédelmi Akcióterv újabb pontja lépett életbe a kormány döntésének értelmében, az önkormányzatok és gazdasági társaságaik mellett a jövőben a vállalkozások is pályázhatnak munkásszállások építésére vagy felújítására - mondta az MTI-nek Varga Mihály.

"Nyilvánvalóan hosszabb távon is megtalálják itt a számításukat, ezek itt fognak lakást venni, itt fognak elhelyezkedni, itt fognak férjhez menni, megnősülni, családot alapítani, és itt gondolják a jövőjüket, mert van lehetőség munkára, és szükség van a munkájukra" - Dávid Zoltán,  Orosháza fideszes polgármestere a külföldi vendégmunkásokról. 
 

A magyarországi vendégmunkásokról ír egy amerikai lap

Sarudon készített riportot az amerikai Bloomberg - szúrta ki a hvg.hu. A település 2017-ben arról vált hírhedtté, hogy a helyi szarvasmarha-telepen dolgozó indiaiakat tojással dobálták meg, mert azt hitték róluk, hogy menekültek. Az egyik vendégmunkás azt mondta a lapnak, hogy terroristának nevezték őket, Tilcsik István polgármester nyilatkozata szerint többször be is panaszolták az indiaiakat, mert az emberek szerint mérget tesznek a tejbe, hogy beszennyezzék az egész országot.

A pénzügyminiszter kiemelte: az 5 milliárd forintból megvalósuló program egyszerre segíti a munkavállalókat és a vállalkozásokat, könnyíti a dolgozók mobilitását, a vállalkozásoknak pedig biztosítja a fejlődéshez szükséges munkaerőt. A program eddig 24 munkásszállás építéséhez és felújításához járult hozzá több mint 10 milliárd forinttal, amellyel napi mintegy 3700 fő elszállásolása vált lehetővé.

A kormányzat szerint nem a bérlakásépítés a megoldás

Kovács Zoltán államtitkár szerint azért nem épülnek bérlakások, mert a magyarok majd vesznek sajátot

A kormány a program kibővítésével októbertől a gazdasági társaságoknak regionális beruházási támogatásként biztosítja a szükséges támogatást munkásszállók létrehozásához. Ez azt jelenti, hogy az Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl régiókban 50 százalék, a Közép-Dunántúl régióban 35 százalék, a Nyugat-Dunántúl régióban 25 százalék lesz a támogatás mértéke - ismertette a tárcavezető.

Jobban teljesít: idén 22 százalékkal több külföldi vendégmunkás érkezik hazánkba

Miközben kommunikációs szinten még mindig megy a küzdelem, a gazdasági bevándorlást a magyarországi mindennapok részévé tette az Orbán-kormány. Számszerűsítve: az eddigi adatok alapján akár 22 százalékkal, vagyis 15 ezer fővel is többen érkezhetnek hazánkba külföldi állampolgárok munkavállalási céllal.

10 évig üzemeltetni kell - hosszú távra terveznek

Varga Mihály felhívta a figyelmet, hogy amennyiben kisvállalkozás alakít ki munkásszállót, esetükben további 20 százalékkal, középvállalkozások beruházásai esetén pedig 10 százalékkal növelhető a támogatás mértéke, így az akár a 70 százalékot is elérheti.

A program keretében legalább 80 fő elszállásolására alkalmas munkásszállás létesíthető, a támogatásból az építési és felújítási költségek, valamint a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök költségei számolhatók el. A támogatásban részesülőnek vállalnia kell, hogy a létesítményt legalább 10 éven keresztül üzemelteti.

Ha benne van, jó ha tudja:

A kérelmek 2019. október 10-től 2020. május 15-ig nyújthatók be, gazdasági társaságok esetén a beruházás megvalósításának tervezett helyszíne; helyi önkormányzat, vagy önkormányzati társulás esetén pedig a székhely szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatalhoz. A részletes feltételekről, valamint a benyújtandó dokumentumokról a www.kormany.hu honlapon közzétett program útmutató nyújt majd tájékoztatást.