A magyarországi vendégmunkásokról ír egy amerikai lap

A magyarországi vendégmunkásokról ír egy amerikai lap

Sarudon készített riportot az amerikai Bloomberg - szúrta ki a hvg.hu. A település 2017-ben arról vált hírhedtté, hogy a helyi szarvasmarha-telepen dolgozó indiaiakat tojással dobálták meg, mert azt hitték róluk, hogy menekültek. Az egyik vendégmunkás azt mondta a lapnak, hogy terroristának nevezték őket, Tilcsik István polgármester nyilatkozata szerint többször be is panaszolták az indiaiakat, mert az emberek szerint mérget tesznek a tejbe, hogy beszennyezzék az egész országot.

A helyzet azóta konszolidálódott Sarudon, sőt, egy helyi lakó nyilatkozata alapján a tapasztalat felülírja a propagandát:

Sok rossz dolgot hallok a bevándorlókról, de az itt élőkről nem tudok semmi rosszat mondani. Mi is bármikor kerülhetunk ilyen helyzetbe. És mi van azokkal a magyarokkal, akik külföldre mentek dolgozni? Rossz dolgokat fogunk mondani róluk is?

A Bloomberg bemutatja, hogy a bevándorlásellenes kormány egyre több ukrán és fehérorosz embert csábít az országba. A lap szerint később távolabbi helyekről kell munkaerőt közvetíteni Magyarországra, ugyanis a közeli államok mobilis munkavállalói rétege kimerülőben van. Dinamikus emelkedést mutat a vietnami, indiai és mongol munkások száma.

A Bloomberg anyagában szereplő számok szerint 2018-ban 49 500 munkavállalási engedélyt adtak ki nem uniós állampolgároknak Magyarországon, 2017-ben ennek a felét, 2016-ban 7300-at.

Nem csak magyar probléma a munkaerőhiány

Romániában 50 százalékkal emelkedett az unión kívüli vendégmunkások száma, ott jellemzően Srí Lanka-i, indiai, kínai és török munkások vannak, míg Lengyelországban a rengeteg ukrán mellett a mongolok száma növekedett jelentősen.

Jobban teljesít: idén 22 százalékkal több külföldi vendégmunkás érkezik hazánkba

Miközben kommunikációs szinten még mindig megy a küzdelem, a gazdasági bevándorlást a magyarországi mindennapok részévé tette az Orbán-kormány. Számszerűsítve: az eddigi adatok alapján akár 22 százalékkal, vagyis 15 ezer fővel is többen érkezhetnek hazánkba külföldi állampolgárok munkavállalási céllal.