A V4-ek nemet mondtak a brüsszeli migrációs minicsúcsra

Merkelnek és az Európai Bizottságnak is üzentek Orbánék a V4-Ausztria-csúcstalálkozó után.

„Megértjük, hogy vannak országokban belpolitikai nehézségek, de ez nem eredményezhet egy összeurópai kapkodást”, az ugyanis káoszt szül

– jelentette ki az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor a Várkert Bazárban, egyértelműen a német belpolitikai válságra utalva.

Merkel ötlete volt, de Juncker szervezi meg

Több európai ország is jelezte már részvételét azon a mini-csúcstalálkozón, amit Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hívott össze. A csúcstalálkozó tervét elvileg Angela Merkel német kancellár vethette fel, aki a német belpolitikai válság miatt kénytelen cselekedni, miután a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) kéthetes ultimátumot adott neki arra, hogy „európai megoldást” találjon a menekültválság megoldására.

A minicsúcs összehívásának pikantériájaként volt értelmezhető, hogy az egyébként a CSU-val hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló Orbán Viktort mintha kihagyni készültek volna belőle. Igaz, Jean-Claude Juncker jelezte: a találkozó meghívotti köre nyitott, azon más országok is részt vehetnek.

Az eddigi sajtóhírek szerint a brüsszeli minicsúcstalálkozón Németország, Franciaország Olaszország, Spanyolország, Málta, Bulgária, Ausztria, Belgium, Hollandia, illetve „új belépőként” Dánia, Csehország és Szlovénia vesz részt.

A V4-Ausztria-csúcstalálkozó előtt Andrej Babis cseh miniszterelnök még azt közölte, hogy ő is elutazik Brüsszelbe vasárnap, annak ellenére, hogy kétségeinek adott hangot. A Várkert Bazárban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón azonban kiderült, hogy

sem ő, sem pedig a V4 többi országának kormányfője nem lesz ott a minicsúcson.

Orbán Viktor kifejtette: a V4-ek álláspontja szerint a menekültkérdésről szóló miniszterelnöki, legmagasabb szintű kormányzati megbeszélések megszervezése a Donald Tusk vezette Európai Tanácsra tartozik, és nem az Európai Bizottságra, éppen ezért nem lesznek ott a vasárnapi minicsúcson. Orbán Viktor egyúttal azt is bejelentette, hogy pénteken Magyarországra látogat Donald Tusk, a migráció kapcsán pedig a jövő csütörtökön esedékes brüsszeli találkozón fogják kifejteni az álláspontjukat.

A visegrádi országok és Ausztria a budapesti találkozón fontosnak ítélték meg az unió külső határainak védelmét, egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a következő uniós költségvetés kérdésében. Orbán Viktor arról is beszélt, képesnek kell lenni arra is, hogy az Európai Unió tagállamainak kapcsolatát az együttműködés, ne pedig a konfrontáció jellemezze.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a V4 és az Európai Unió soros elnöksége előtt álló Ausztria közös csúcstalálkozója után kijelentette: védelmező Európát szeretnének létrehozni, elsősorban a biztonság- és védelempolitikára fókuszálnak majd, külön figyelmet fordítva az illegális migrációra. Kurz hangsúlyozta, azt szeretnék, ha

az uniós vita középpontjában nem az illegális bevándorlók elosztása állna, hanem a külső határok közös védelmének kérdése.

Kurz sem lelkes a minicsúcs miatt, de ott lesz

Sebastian Kurz ott lesz a hétvégi brüsszeli minicsúcson, de a szerdai linzi sajtótájékoztatóján azt is elmondta: nem fűz túlzott reményeket hozzá, ugyanakkor a legtöbb ország álláspontját helyes irányba mutatónak nevezte a migráció kérdésében. Kérdésre az osztrák kancellár az Angela Merkelnek adott ultimátum kapcsán határozottan kijelentette:

„a vasárnapi minicsúcson nem a német belpolitikáról, hanem a migrációs kérdés régóta esedékes megoldásáról lesz szó.”

Azt azonban elismerte, hogy bevándorlási kérdésekben Merkel és a más nézetet valló EU-tagországok között hidakat akarnak építeni.

Bár Orbán Viktor egyértelműen Angela Merkelnek is üzen a minicsúcs bojkottálásával, hétfőn a Népszava még arról írt, hogy komoly fordulat állhat be a német-magyar kapcsolatokban. A lap fideszes és kormányzati forrásaitól úgy értesült, hogy Merkel Berlinbe hívta Orbánt. Ezt egyelőre sem a német, sem a magyar kormány részéről nem erősítették meg.

Migrációellenes tengelyhatalmak

Létre kell hozni az „illegális migráció ellen harcolni akarók tengelyét” - jelentette ki Sebastian Kurz az Angela Merkellel összetűzésbe kerülő Horst Seehofer német belügyminiszterrel napokban tartott berlini sajtókonferenciáján. Ausztria közben az új olasz kormánnyal is szorosabbra fűzné a viszonyát. Szerdán Rómában találkozott Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel Herbert Kickl osztrák belügyminiszter és Hans-Christian Strache osztrák alkancellár. Közös tanácskozásukat követően úgy fogalmaztak: „a cselekvők szövetségét” kívánják létrehozni, és eltökélt szándékuk minél hamarább változást előidézni az európai migrációs politikában.

 

A tengelyhatalmak vagy tengely elnevezést használták a II. világháborúban a német szövetségi rendszerhez tartozó országokra. Eredetileg három nagyhatalom alkotta a tengelyt: Németország, Olaszország és Japán, 1940 és 1941 között kétoldalú szerződéssel csatlakozott Magyarország, Románia, Szlovákia, Bulgária, Jugoszlávia és Horvátország is.