Vége: április 1-jétől megszünteti a kormány a betéti kamatsapkát

Vége: április 1-jétől megszünteti a kormány a betéti kamatsapkát

A Nagy Márton-féle Nemzetgazdasági Minisztérium elégedett: szerintük a magyar gazdaság erősödik, mutatói egyre kedvezőbbé válnak, így nincs szükség a továbbiakban a kamatsapkára.

2024. április 1-jétől kivezetik a betéti kamatsapkát – közölte csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A kormány sikerrel törte le az inflációt, a hitelezés élénkülését segítő intézkedéseinek köszönhetően pedig folyamatosan csökkennek a kamatok – állapította meg győzelmi jelentésében a Nagy Márton vezette NGM, ezért úgy döntöttek, hogy 2024. április 1-jétől kivezetik a betéti kamatsapkát.

Mivelhogy szerintük a magyar gazdaság erősödik, mutatói egyre kedvezőbbé válnak és a kormány korábbi intézkedései eredményesnek bizonyultak, egyes intézkedések fenntartása a továbbiakban már nem szükséges.

Ezek közé tartozik a betéti kamatsapka is, amely 2024. április 1-jétől kerül kivezetésre

– fogalmaz a tárca a közleményben.

Az MTI felidézte, a betéti kamatsapkát 2022. november 22-től vezették be. A konstrukció lényege az volt, hogy egyes intézményi befektetők, pénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál elhelyezett látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.

Úgy fest, a betéti kamatok hosszú idő után újra emelkedhetnek.

(Címlapkép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapesti Békefórum nemzetközi konferenciáján 2023. június 7-én. (MTI/Soós Lajos)