Velünk élő infláció: kiugró mértékben drágulnak a zöldségek

Velünk élő infláció: kiugró mértékben drágulnak a zöldségek

Majdnem ötödével kerül többe paradicsom, a paprika és a hagyma, mint tavaly. Egy esetleges tavaszi fagy ráadásul hatalmas károkat okozhat.

Miközben januárban kevesebb mint 4 százalékos inflációt mért a KSH Magyarországon, addig a zöldségek átlag fölött drágultak. Az elmúlt hetek rekordenyhe téli időjárása miatt az Agrárgazdasági Kamaránál már az idén nyári gyümölcstermés miatt aggódnak - derült ki az RTL Klub Híradójából.

A paradicsom 21, a paprika 17, a vöröshagyma 13 százalékkal került többe januárban, mint egy évvel korábban. Két év alatt csaknem kétharmadával emelkedtek az árak.

Kelemen Péter, a Fruitveb Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója a televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a fogyasztói árat a termelői ár, a csomagolási költség és a kiskereskedelemnek a költsége, vagyis az árrése határozza meg. Úgy látja, az elmúlt két évben a csomagolás drágulása, illetve a kereskedők költségei emelkedtek nagyon nagy mértékben.

A zöldségek mellett a gyümölcsöket is veszélyezteti az áremelkedés. Mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztályelnöke az RTL-nek elmondta, aggódik a hetek óta tartó tavaszias időjárás miatt.

Hogyha egy erős fagy jön mondjuk a márciusi vagy akár áprilisi hónapban, amikor a legtöbb gyümölcsfa virágzik, akkor komoly kár érheti ismét az állományt

– fejtette ki Mártonffy Béla.

(Címlapkép: Zöldségek 2020. január 25-én a nagykőrösi piaccsarnokban, ahol Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a kormány támogatásainak köszönhetően a helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett. MTI/Ujvári Sándor)