Amíg Orbánék fenntartják a rendkívüli jogrendet, biztos nem lesz semmilyen választás

Amíg Orbánék fenntartják a rendkívüli jogrendet, biztos nem lesz semmilyen választás

Az Orbán-kormány járványügyi intézkedésinek több érdekes ellentmondása is van, ezek közül az egyik, hogy a népszavazásokat, az időközi választásokat tiltják, de mondjuk például más nagyszabású rendezvényeket korlátozások nélkül meg lehet rendezni. 

"Milyen megfontolásból van ez a tiltás, amikor megarendezvények mindenféle feltétel nélkül látogathatóak, míg egy akár 100-200 fős részvételű időközi választás pedig tilos? Egészségügyi szempontból a megbetegedési kockázat az időközi választás során sokkal kisebb, mint egy focimeccsen vagy egy vadászati kiállításon"

- vetette fel a DK-s Oláh Lajos az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett írásbeli kérdésében. 

Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, hogy

  • kívánja-e a kormány úgy módosítani a jogszabályokat, hogy azok lehetővé tegyék az időközi választásokat a veszélyhelyzet ideje alatt?
  • Nem érzi-e úgy a kormány, hogy jelen jogi helyzetben sok ember demokratikus joga sérül az által, hogy tiltva van az időközi választás?

A válasz azonban lehangoló volt. Röviden: nem.

Orbán Balázs államtitkár felidézte, 2022. január 1-ig kitart a veszélyhelyzet, tehát

jelen állás szerint addig az van, ami van.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a kormányzat folyamatosan vizsgálja a járványkezelés érdekében eddig meghozott intézkedések szigorításának, enyhítésének szükségességét – és mindebbe természetesen az időközi önkormányzati választás megtartásának szabályai is beleértendők.

Aggasztó?