Hűségesküt íratott alá a Fidesz a független polgármesterekkel

Veszprém megyében is a félelem az úr.

A "legszebb" '50-es éveket idéző nyilatkozatot huszonkét településvezetővel írattak alá. A dokumentum amolyan iránymutatás a pórnép felé, hogy kire kell szavazni április 8-án, és ki másra kéne, mint

Ovádi Péterre, a térség szószékről prédikáló fideszes országgyűlési képviselő-jelöltjére.

A kormánypárti politikusról a nyilatkozatból megtudhatjuk, hogy a megyeszékhely melletti településekért is milyen "odaadó" és "fáradhatatlan" munkát végzett az elmúlt években.

A lelkész helyett a fideszes képviselő „prédikált" a szószékről

A Fidesznek már semmi sem szent. Szó szerint. „Isten kegyelmének megnyilvánulása, hogy Magyarország élén ma keresztény, hitvalló kormány áll" - jelentette ki Orbán Viktor október végén a reformáció ötszázadik évfordulójának ünnepségén, a budapesti Papp László Sportarénában. Veszprémben ezt már annyira komolyan gondolják, hogy a szószékről szónokolt a Fidesz helyi vezetője.

"Ezért közös érdekünk, hogy április 8-án pártszimpátiától függetlenül támogassuk őt, hogy a megkezdett munkát még hatékonyabban, immár országgyűlési képviselőként folytathassa"

- áll a szövegben, amihez mindössze három független polgármester nem adta a nevét: Fiskál János (Eplény), Győry Tünde (Jásd), Kaptur József (Sóly).

A népfrontos akció Tábori Ferenc, Hárskút kő fideszes polgármesterének agyából pattant ki. Ő egyébként a Népszava információi szerint a kormánypárt megyei szervezetének keménymagjához tartozik, így nem meglepő, hogy Ovádival és Porga Gyulával, Veszprém szintén fideszes polgármesterével is baráti viszonyban van.

Tábori annyira büszke volt arra, hogy a narancs akolba tudta terelni a független polgármestereket, hogy Facebook-oldalán is eldicsekedett a dokumentummal:

De mivel tudta rávenni az egyébként nem pártszínekben induló vezetőket arra, hogy besoroljanak a kormánypárti jelölt mögé? Mint bejegyzésében fogalmaz:

"Mindent megtett azért, hogy ezeken a településeken felmerülő fejlesztési igényeket megismerje, azokat eljuttassa a megfelelő döntéshozókhoz. Ezen munkának köszönhetően a települések vezetőivel közösen sok kisebb-nagyobb sikert értek el, számos fejlesztés valósult meg, vagy éppen megvalósulóban van."

Most akkor fejtsük vissza kicsit ezt a gondolatmenetet, és nézzük meg, mi történne azokkal a renitensekkel, akik nem rohannak aláírni a Fidesz jelöltjének:

elképzelhető netán, hogy az ő fejlesztési igényeik, nemhogy nem jutnak el a "megfelelő döntéshozókhoz", de egyenesen feketelistára kerülnek?

Tele van a padlás azokkal a történetekkel, amikor a Fidesz politikusai nyilvánvaló módon zsarolják támogatási pénzekkel a településeket.

Az sem kell, hogy ellenzéki legyen az adott polgármester, elegendő, ha nem kormánypárti, és máris kezdődik a pénzcsapok elzárásával való fenyítés, ahogy az eddig például számos jobbikos településen is megesett már, de érdemes az olyan városok esetét is felidézni, ahol 2014-ben nagyot taknyolt a Fidesz.

Ilyen volt például Paks, ahol a függetlenként indult Süli Jánost azóta teljesen bekebelezte a fideszes pártgépezet, és az eredetileg egy narancsos jelölt ellen ringbe szálló városatyából előbb tárca nélküli miniszter, majd a Fidesz képviselőjelöltje lett.

Ez volt az ára annak, hogy a város - immár Orbán Viktoréknak tetsző polgármesterrel az élen - ismét fejlesztési pénzekhez juthasson.

Ha ezt meg lehetett csinálni az ország egyik legnagyobb energiaipari létesítményének otthont adó településsel, akkor nem csoda, hogy a veszprémi falvak első emberei inkább biodíszletül szegődnek egy becsvágyó fideszes kolléga karrierista akciójához, csak legalább némi pénz csordogáljon a felelősségükre bízott településekre.

A politikai zsarolás minősített esete annak tükrében is sokatmondó, hogy sajtóhírek szerint a Fidesz, újabb győzelem esetén, szinte teljesen kiherélné az önkormányzatiság intézményét, újabb félelemre adva okot a településvezetőknek:

Egy újabb Fidesz-győzelem után nemcsak a bíróságokat, hanem az önkormányzatokat is elfoglalná a Fidesz

A Szabad Pécs értesülései szerint egy egyelőre még széles körben nyilvánosságra nem hozott, de részleteit tekintve már a Fidesz pártközpontjából kiszivárgó terv szerint még az idén újra átírnák a választási törvényt, 2019 őszére vonatkozóan. Eszerint már nem csak arról van szó, hogy 2000 fő alatti településeken nem lenne választás, de a nem megyei jogú városokban sem lenne rendes polgármester-választás.