Hiába trükköznek a veszprémi fideszesek, felmerül a büntetőjogi felelősség

A legfőbb probléma: Ovádi Péter nem egy Navracsics Tibor.

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy 22 választókerületi település vezetőjével írattak alá egy támogató nyilatkozatot a Veszprém megyei 1. választókerület fideszes képviselő-jelölte, Ovádi Péter mellett.

Hűségesküt íratott alá a Fidesz a független polgármesterekkel

A "legszebb" '50-es éveket idéző nyilatkozatot huszonkét településvezetővel írattak alá. A dokumentum amolyan iránymutatás a pórnép felé, hogy kire kell szavazni április 8-án, és ki másra kéne, mint Ovádi Péterre, a térség szószékről prédikáló fideszes országgyűlési képviselő-jelöltjére. A kormánypárti politikusról a nyilatkozatból megtudhatjuk, hogy a megyeszékhely melletti településekért is milyen "odaadó" és "fáradhatatlan" munkát végzett az elmúlt években.

Az aláírók hangsúlyozták, Ovádi - aki egyébként a Fidesz választókerületi elnöke - "odaadó" és "fáradhatatlan" munkát végzett, amelynek gyümölcsei a falvakba jutó normatív és EU-s támogatások.

"Mindent megtett azért, hogy ezeken a településeken felmerülő fejlesztési igényeket megismerje, azokat eljuttassa a megfelelő döntéshozókhoz. Ezen munkának köszönhetően a települések vezetőivel közösen sok kisebb-nagyobb sikert értek el, számos fejlesztés valósult meg, vagy éppen megvalósulóban van"

- írták.

Sokaknak elsőre az 50-es évek jutottak az eszébe, a háttérben azonban egészen más áll, tudjuk meg Varga-Damm Andreától.

A legfőbb probléma: Ovádi Péter nem egy Navracsics Tibor.

Egyszerűen nincsenek a Fidesz korábbi térségi képviselőjéhez hasonló képességei, és nincsen olyan ismertsége sem, amire építhetni lehetne, ezért egy trükköt alkalmaztak.

Eljátszották, hogy Ovádinak ekkora befolyása lenne, ezzel próbálták felépíteni őt.

Ebbe azért vághattak bele, mert az Ovádit patronáló Tábori Ferencnek, Hárskút fideszes polgármesterének viszont a megyei közgyűlés tagjaként rálátása van a települések pályázataira, és szavazhat is azokról. Ha így nézzük, az sem lehet véletlen, hogy Tábori elérte a 22 polgármester nyílt kiállását a fideszes képviselőjelölt mellett.

Varga-Damm Andrea, annak ellenére hogy ő is hallott arról, hogy finoman szólva is érezni a kormánypárt részéről bizonyos nyomásgyakorlást a településvezetőkre, úgy látja, ez is csak a kampány része: azt próbálják elhitetni a választópolgárokkal, hogy Ovádi egy potens jelölt, és az ő munkájának lenne eredménye a TOPOS-pénz.

2019-től már nem választhatnának képviselő-testületet az 5000 fő alatti települések

Ahogyan arról hétfőn beszámoltunk, a sajtóba kiszivárgott információk szerint a Fidesz azt tervezi, hogy még idén átírja a választási törvény helyhatósági választásokra vonatkozó részét, aminek értelmében csak egyetlen elöljáró megválasztására lenne lehetősége az 5000 fős lakosságot meg nem haladó településeknek.A Jobbik képviselője, Hegedűs Lórántné szerint a Fidesz egyik régi álma válna valóra ezzel a tervvel, ami valójában nem csak a választási rendszer reformját jelentené, hanem a magyar önkormányzatiság, az ezeréves településhálózat felszámolását is.

Van azonban a sztorinak egy másik olvasata is.

S ez pont abból adódik, hogy Ovádi nem rendelkezik semmilyen a térséget érintő közmegbízatással, nincsen döntési pozícióban, csak egy sima pártfunkcionárius - Varga-Damm Andrea szerint felmerül a büntetőjogi felelősség is.

Ugyanis, ha Ovádi csak állítja, de nincs ráhatása a pályázatokra, az csalás. Ha viszont valóban machinálja a pályázatokat, az viszont befolyással való üzérkedés - fogalmazott a jogászként dolgozó jobbikos képviselőjelölt.

Varga-Damm Andrea leszögezte, a Jobbik le fog számolni a párttitkárrendszerrel, a párttitkári mentalitással, "mert számunkra a polgárok érdeke az elsődleges" - tette hozzá.