Jakab: "Nagyon szép beszéd volt, jár érte a krumpli"; Orbán: "A vírus nem én vagyok"

Jakab: "Nagyon szép beszéd volt, jár érte a krumpli"; Orbán: "A vírus nem én vagyok"

Cikkünket frissítjük.

Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki Európai Tanácsban megkötött kompromisszum, és a vétója elmaradása után hétfőn napirend előtti felszólalásban tájékoztatta a parlamentet.

34 millió migráns!!!

A kormányfő felidézte, hogy az EU soros német elnöksége félévvel ezelőtt vetette fel a helyreállítási alap létrehozását, aminek - Orbán Viktor értelmezése szerint - minden egyes fillérje hitelből áll. "Nem voltunk túl boldogok ettől" - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint azért mentek ebbe bele, mert sok uniós ország elszegényedett, de azt a magyar parlamenttel is kimondatták, elfogadhatatlan politikai és ideológiai feltételekhez kötni a kifizetéseket.

Azonban július és november között "durva támadások" érték hazánkat, de Orbán Viktor úgy mesélte, Németország és az EP közti megállapodást most megváltoztatták. "Nincs semmi túlzás abban, ha azt mondjuk, hogy győztünk" - közölte.

Orbán Viktor a ló egészen másik oldaláról beszélve már az EU egységének megvédéséről magyarázott a parlamentben - amit meg is védett. Szerinte az egész jogállamisági mechanizmus arról szólt, hogy Soros emberei akartak maguknak egy új fegyvert, de ezt megakadályozták az EU országai.

Persze maradtak nyitva kérdések. Orbán Viktor szerint van egy migrációs akcióterv: 34 millió migránsnak kell lakást, segélyt és szavazatot adni.

A migrációs és a gender-akciótervet is el kell utasítani - vizionálta.

A koronavírus elleni harcával kapcsolatban elmondta, december utolsó napjaiban számíthatunk az első adag vakcinára, megvan az Operatív törzs oltási terve: először az egészségügyi ellátásban dolgozókat oltják be, utána a krónikus betegek következnek. De amíg nincs vakcina, nincs enyhítés sem - közölte a miniszterelnök.

Amúgy figyelemmel kíséri a gyógyszergyártó konszernek csatáját a pénzért és a piacért, de a vakcina kiválasztása nem politikai kérdés.

Küzdelem

Elsőként Tóth Bertalan reagált az miniszterelnök által elmondottakra. Az MSZP frakcióvezetője szerint szégyenkeznünk kell a kormány elmúlt hetekben mutatott viselkedése miatt. Az ellenzéki politikus felidézte Deutsch Tamás gestápózását, Demeter Szilárd gázkamrázását és  Szájer József "posztkeresztényi" menekülését az ereszcsatornán.

A vétó miatt is szégyenkeznünk kell mert a Fidesz és Orbán Viktor zsarolták az EU-t és ezzel együtt a magyar embereket. 

Nem igaz, hogy a segélyalap csak hitelből áll, mert jó részünk vissza nem térítendő támogatást

- tette hozzá Tóth Bertalan.

Az elmúlt hetekben mi történt. Több ezer ember halt meg, 150 ezer munkahely szűnt meg illetve került veszélybe. A pedagógusoknak a 100 százalékos táppénzt nem hajlandóak megadni. Ne Brüsszel ellen, hanem a vírus ellen küzdjön ezúttal

- zárta felszólalását Tóth Bertalan.

Szabó Tímea a Párbeszéd frakcióvezetője az uniós megállapodásról szólva elmondta, hogy az a jogállamisági mechanizmus, amely feltátele volt az EU csomagnak, nem puhult.

Poszt

A "posztkereszténység" azt jelenti, hogy ereszcsatornán meztelenül lemászni vagy valami mást

- tette hozzá Szabó Tímea.

A Párbeszéd politikusa felidézte, hogy Orbán Viktor szeptember 12-én azt mondta, a halálozások száma mutatja a sikeres védekezést. De mint rámutatott, Magyarország ma a harmadik abban a rangsorban amely a vírus következtében elhunytak számát jelenti. Szabó Tímea szerint rosszak a kormányfő által sorolt gazdasági és a munkanélküliségi adatok.

A KSH legfrissebb számai alapján, 400 ezren vallották magukat munkanélkülinek, miközben Semjén vadászkiállítására 60 milliárd forintot költött az állam, és közben azért Mészáros Lőrinc is folyamatosan gazdagodik. Ami pedig Demeter Szilárd írt, és Szájer József tett, az maga a szégyen

- jelentette ki Szabó Tímea.

Kína

Keresztes László Lóránt az LMP-től azt mondta, a vétó az EU-s politikában lehet egy legitim eszköz, ha nemzeti érdekeket kell megvédeni. Azonban szerinte ami elítélendő az, hogy Orbán Viktor a jogállamiság feltételt kéri számon. 

Azért kockáztatta a magyar emberek kifosztását, hogy a saját oligarcháikat fizesse. Nem látjuk, hogy a kormány megvédte volna a magyar embereket. Nyilván egyszerűbb Soros Györgynek üzengetni, mint mondjuk az orosz vagy kínai nagyhatalmi érdekek érvényesítésével szembe menni

- mondta Keresztes László Lóránt.

Az LMP-s politikus a migrációról szólva egyetértett azzal, hogy meg kell védeni a határainkat, de a probléma valós súlyával úgy véli nem foglalkoznak, mint például az éghajlatváltozás és a háborúk miatt menekülnek az emberek.

Hamilton

Gyurcsány Ferenc egy elég nehezen követhető felszólalásban reagált Orbán Viktor szavaira - nehezítette a helyzetét, hogy négy alkalommal is lesett a mikrofonja a zakójáról...

Mindenesetre a DK elnöke az Egyesült Államok első George Washington-kormányától vezette le, hogy végül az Európai Unió a múlt héten lépéseket tett egy szoros, közös finanszírozására - az Európai Egyesült Államok felé.

Gyurcsány Ferenc szerint Brüsszelben most azt történt, hogy a tagállamok először járultak hozzá ahhoz, hogy közösen hitelfelvevők legyenek.

A volt miniszterelnök szerint nem a vétó elmaradása, és nem is az EU 7 éves költségvetése volt a vívmány, hanem az új finanszírozási mód.

Lipót

"Nagyon szép beszéd volt, jár érte a krumpli, kár hogy Lipótot bezárták"

- vágott vissza Jakab Péter.

A Jobbik elnöke szerint a Szájer-botrány volt a fordulópont, amiután Orbán Viktor hirtelen "becsicskult". Izmozott egy kicsit, aztán kapott egy pofont - folytatta Jakab.

"Ön egy gyáva ember"

- jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy Orbán elállt a vétótól.

Jakab Péter szerint mind a mai napig több mint 7 ezer halott emlékeztetett a miniszterelnök nagyotmondására, majd megkérdezte: hol vannak a fegyverek a vírus ellen?

Szerinte összefogásra lenne most szükség, de Orbán Viktor csak egy dolgot ad az embereknek, gyűlöletet. Jakab Péter szerint

  • a bajbajutottak bérének 80 százalékát kellene biztosítania az az államnak,
  • meg kellene emelni a munkanélküli támogatást,
  • illetve az szja 100 százalékának elengedésére van szükség az átlag alatti béreknél.

Jakab Péter szerint Orbán Viktor bedobta a törülközőt. 100 ezrek vannak munka nélkül, az élelmiszer árak 30 százalékkal emelkedtek. A 21. század legnagyobb válságában Orbán Viktor csak büntet - mondta.

A szegénység és a félelem legyengíti a nemzetet, e a szabadság és a jólét erősíti azt

- mondta Jakab Péter. A Jobbik elnöke szerint a Fidesz csak saját magát képviseli, a sokszínű ellenzék pedig a teljes nemzetet. Hajlandóak vagyunk 100 meg 100 kompromisszumiot megkötni, mert fontosabb a nemzetünk - mondta Jakab Péter.

A KDNP-s Simicskó István kiemelkedőnek tartotta Orbán Viktor eredményét. "Olyan csávók nincsenek még, mint maguk" - üzente az ellenzéknek Kocsi Máté. A Fidesz frakcióvezetője az ellenzék szapulásán túl annyit azért megjegyzett, hogy ők az egyetlen politikai közösség, akiket nem lehet külföldről nyomás alá helyezni.

A vírus

Mielőtt a fontosabb kérdésekre térnék rá, szeretném lezárnia a "ki győzött Brüsszelben" kérdést. Soros György megszólalt és úgy látom a gazdi mérges, kevés lesz a vacsora - kezdte reagálásában Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint az EU-s mentőcsomag hitel, és nem támogatás. A kormányfő szerint az uniós gazdaságpolitika nem alkalmas az Egyesült Államok "Hamiltoni" közös teherviselésre épülő gazdaságpolitikájára.

Azt gondolom az ellenzék az Európai Egyesült államok felé sodorná Európát. Világosak a lehetőségek. Van odaát egy baloldali politika, aminek a Jobbik és az LMP is része és aminek célja az Európai Egyesült államok létrejötte. Mi a másik utat választjuk, mert azt szeretnénk, ha mi nem egy magyar népcsoport lennék Európában, hanem magyar emberek - jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő szerint nemcsak a jóízlést sérti, hogy politikai eszközként használja a Párbeszéd azt a kérdést, hogy mennyien haltak meg a járvány során.

"A vírus nem én vagyok! Önök inkább szurkoljanak azért, hogy az ápolók és az orvosok megmentsék az embereket. A kérdés ezért azt, hogy ki hova áll"

- kérdezte az ellenzéktől Orbán Viktor. A munkahelyek levesztésével kapcsolatban elmondta: jelenleg 4 millió 458 ezer ember dolgozik, ami szerinte 65 ezerrel kevesebb mint tavaly, de megismételte, ahány munkahely megszűnik a koronavírus miatt a kormány annyi munkahelyet teremt.

A magyar-lengyel vétóról szólva Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy a vétó az EU alapszerződésében biztosított jog. Ezért úgy vélte, ha egy nemzet vétóval él, akkor az nem zsarolás, hanem az alapjoggal való élés.

Az átlagbérről szóló számadatokat, amit a Jobbik közölt azok az Eurostat adatai - üzent reagálásban a kormányfő Jakab Péternek. Szerinte az MSZP-SZDSZ kormányok idején 200 ezer forint volt az átlagbér, most pedig 383 ezer forint.

"Fel kéne lépni Kínával szemben. Miért is?"

- lepett meg mindenkit. A miniszterelnök szerint nem kell Kínával szemben fellépni, mert mint mondta, Németország első számú gazdasági partnere.

Orbán Viktor egyetlen szót sem szólt arról a politikai és erkölcsi botrányról, ami Szájer József ereszcsatornás menekülésében merült ki, és nem bontotta ki az igazság minden részletét azzal kapcsolatban, hogy egészen pontosan mit jelent a "posztkeresztény" politika.