A Villányra eső 14,5 milliárdos támogatás több mint kétharmada a polgármester cégeihez esett be

A Villányra eső 14,5 milliárdos támogatás több mint kétharmada a polgármester cégeihez esett be

Vadászházra, sertéstelepre és számos más fejlesztésre nyert el 10,5 milliárdnyi pályázati forrást a fideszes támogatást élvező független Mayer István, Villány polgármestere, ahogy az a pályázati dokumentációkat tartalmazó kormányzati honlap adataiból leszűrhető.

Arról ma délelőtt számoltunk be, hogy Schwarcz-Kiefer Patrik, a Jobbik által indított közös ellenzéki jelölt mai sajtótájékoztatóján elmondta, elszámoltatná Mayer Istvánt. Ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy Villányba az elmúlt időszakban mintegy 14,5 milliárd forintnyi állami támogatás érkezett vidékfejlesztésre, ám ennek több mint kétharmadát, 10,5 milliárdot, Mayer István, a Baranya megyei város polgármestere és a hozzá köthető cégek nyerték el.

Elszámoltatná a villányi polgármestert Schwarcz-Kiefer Patrik jobbikos jelölt

Villányba az elmúlt időszakban 14,5 milliárd forint érkezett vidékfejlesztésre, s ennek több mint kétharmadát, 10,5 milliárdot, Mayer István, Villány polgármestere és a hozzá köthető cégek vittek el - hívta fel a figyelmet a villányi városháza előtt megtartott sajtótájékoztatóján Schwarcz-Kiefer Patrik, a Jobbik és az ellenzék közös jelöltje.

Az ellenzéki politikus rámutatott, hogy a Vidékfejlesztési Program alapvetéseivel ellentétes, hogy az ominózus cégek egy kivétellel kisvállalkozások, többségük pedig mindössze egyetlen főt foglalkoztat. Schwarcz-Kiefer szerint jogos kérdés, hogy a fideszes támogatást élvező városvezető a szakmai képesítése, a lobbiereje, vagy sokkal inkább a politikai kapcsolatainak köszönheti, hogy ilyen sikeresen zárta ezt a pályázati időszakot.

A felmerült kérdést rövidre tudja zárni az, ha megnézzük a pályázati források részleteit, ami egy hivatalos kormányzati oldalon projektenként nyomon követhető. Így a palyazat.gov.hu-n hozzáférhető adatok alapján kiderült, hogy

a 10,5 milliárd forintos összegre rúgó támogatásokból Mayer és kapcsolódó cégei pontosan mennyit és milyen célokra nyert el.

Bár a pályázatok között általánosan elnyerhető (pl. erdősítési) támogatások is szerepelnek, de az összkép számos speciálisnak nevezhető projektet is tartalmaz. Az összesen 35 darab pályázatból a legkirívóbbak mindenesetre említésre méltóak:

  • Állattartó tevékenységének bővítése és új baromfitartó telep létesítése céljából idén márciusban csaknem kétmilliárdot, 1 987 593 351 forintot ítéltek meg;
  • Új sertéstelep építése, a vállalkozás tevékenységeinek diverzifikálása néven 1 937 804 711 forintot;
  • Legutóbb, májusban új sertéstartó telepek kialakítására és mezőgazdasági diverzifikációra, 1 918 418 617 forintot;
  • Baromfitartó telepekre még áprilisban ezt megközelítő forrásösszeget, 1 814 074 268 forintot;
  • Úgynevezett Vizsla Vadászházra és ökotudatos szálláshelyre még 2018 márciusában közel 47 millió forintot kapott.
  • 46 millió forintot pedig az év áprilisában "Családi hét Villányban -a Mayer Vendégház kialakítása" címén sikerült a polgármesternek megpályázni.

Emellett több borászattal és feldolgozóiparral kapcsolatos projekt is befutó lett, több százmillió forint értékben. Természetesen a hasonló jellegű fejlesztések más-más cégnév alatt futottak, és nem mellékes, hogy az említett össztámogatás elnyerése a 2017. március 30-tól 2021. május 5-ig tartó időszakot öleli fel.

A pályázók nevei között Mayer István nevén túl általa vezetett cégek is megtalálhatók: Farming Kft., Grand Duke Company Kft., Villányi Szársomlyó Mezőgazdasági Kft., VILLFARM Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. Ezekben pedig közös pont az ügyvezető személyén túl az, hogy valamennyi vállalkozás azonos villányi címre van bejegyezve.