Visszahozná a kormány a különadókat a kiskereskedelembe

Tavasszal újabb olyan intézkedésről dönthet a kormány, mely a nagy forgalmú áruházláncok számára az eddiginél arányosabb közteherviselést ír elő. Ehhez a lengyelországi kiskereskedelemben tervezett különadó bevezetése mutathat példát, melyet a magyar kormányéhoz hasonló elvek mentén a kisebb vállalkozások érdekében a piaci átrendeződés ösztönzésére vezetnek be

- mondta el Szatmáry a lapnak.

Az ilyen mondatok gyanúsak, hiszen túl sok bennük a politikai klisé, így valószínűsíthető ez megint csak egy lózung.

Igaz, ezt be is vallja a miniszteri biztos:

"amennyiben kedvezően alakul a lengyelországi kiskereskedelemben tervezett különadó sorsa, annak mintájára a jövő évi költségvetés tavaszi tervezésekor olyan intézkedés születhet hazánkban, mely során újabb adónemet vagy díjfizetési kötelezettséget vethetnek ki a nagy forgalmú áruházláncokra".

A miniszteri biztos emlékeztetett, Magyarország esetében a korábban sávos adókulcsok alapján megállapított élelmiszerlánc-felügyeleti díjat azért kellett tavaly visszaállítani az eredeti, egykulcsos mértékre, mert Brüsszel "elutasít minden, progresszív adózáson alapuló közterhet". Szatmáry szerint ez a lengyel elképzelések kapcsán is várható.

„Figyeljük Brüsszel reakcióját. A fő kérdés az, hogy a lengyelek megtalálják-e a progresszív adózásnak azt a módját, amely Magyarországon is bevezethető lehet”

- hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Azaz a szokásos recept, dobj be egy témát, és annak megoldhatatlanságát fogd rá Brüsszelre.